Това се казва в позиция на Общинския съвет на БСП до лидера Михаил Миков по повод тежката загуба на парламентарните избори, предаде "Фокус", която публикува декларацията.

В нея пише, че за социалистите от Разград загубата е още по-тежка, тъй като тяхната организация е единствената, печелила 7 последователни избора за кмет на община, докато БСП губи няколко последователни национални избори.

От местната организация считат, че основна причина за това са повтарящи се грешки на националното ръководство, което превърнало задкулисието, интригата, високомерието в своя постоянна политика и поведение.

Угодническото и сервилно поведение пред политическите ни партньори и опоненти и безпринципната колаборация с икономическите и финансови групировки в много случаи имаха една цел - извличане на лични изгоди и задоволяване на корпоративни интереси на голяма част от водачите на нашата партия. Често срещано явление станаха фасадното говорене, обругаването на хората с различно мнение от това на централното ръководство", пишат още от БСП-Разград.

Те смятат за грешки продължилото с години обезличаване на партията, объркването на привържениците им и на тях самите с неясни и мъгляви програми и послания, както и прекомерното и неудачно формиране на гражданската квота.

Грешка е, че допуснахме образуването и търпимостта към партийни клики и кръгове, обсебили всичко в партията - политики, човешки и финансови ресурси, влияния и идеологии”, добавят местните социалисти.

В декларацията пише още, че е допуснато елементарно противопоставяне на млади и стари социалисти, да не бъдат опазени техни кадри от политически реваншизъм, както и хора с арогантно, безпринципно и  комерсиално поведение да бъдат част от лицето на БСП.

В Разград обявяват като грешка и "безпрецедентното поведение на наши министри срещу Русия", с което било накърнено изконното българско чувство за историческа справедливост и стояло откровено глупаво.

Обиден бил пък "елементарният и тарикатски опит" да се заблуди членската  маса, че се прави обновление в партийното ръководство.

Затова от БСП-Рзград предлагат 3 стъпки - провеждане на извънреден конгрес на партията, предшестван от пълен цикъл отчети и избори, както и в подготовката и организацията на отчетно-изборната кампания да не се допусне участието на ръководните кадри, които "всеизвестно са опорочавали най-високия форум на партията с апаратни хватки и са го правили непочтен и предрешен" като Дъбов, Узунов, Кутев и Николова.

Местните социалисти приветстват куража на Михаил Миков да поеме лидерството на партията и очакват от него воля и решимост за извеждането й от кризата.

Преди дни депутатът от БСП Кирил Добрев заяви, че партията е загубила две поколения заради тричленката в ръководството на партията Дъбов, Узунов и Николова, които са неизменно на президиума на всеки конгрес от 1990 г.
Той обвини и бившия лидер Сергей Станишев за загубата на около 100 000 гласа на изборите.

След вота и Георги Кадиев продължи с острите критики към своите като заяви, че оставката на ръководството вече е задължителна.

"Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди, а трябва да удрят ГЕРБ", коментира днес пред бТV Антон Кутев.