"Данните на ДАНС и прокуратурата за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) не кореспондират с казаното от Министерство на финансите и тази тема ще бъде дискутирана утре на извънредно заседание на вътрешната комисия и Комисията по бюджет и финанси. Изводите, които ДАНС прави в своята справка, са - има технически възможности за манипулиране или неоторизирано влизане в компютърната система, използвана за контрол и мониторинг в Агенция „Митници”, каза народният представител от „БСП за България” Иван Иванов на пресконференция в централата на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Иван Иванов добави, че ДАНС отбелязва още, че при работа с проверената компютърна система не са спазени общоприети „добри практики” за мрежова информационна сигурност.

„Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители на Агенция „Митници” са изменили съдържанието на анализиращата компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея”, констатира още ДАНС.

Народният представител обясни, че от събраните, в хода на работата по проверката, материали е видно, че при експлоатирането на БАЦИС са констатирани редица проблеми.

Той добави, че в справката пише още, че е изготвен и проект за усъвършенстване на БАЦИС, чието изпълнение се очаква.

„В доклада на прокуратурата, обаче има отказ за образуване на досъдебно производство с мотива, че операционната система и програмата БАЦИС са предварително пробити и не може да се установи кой, кога и защо е влизал в нея”, обяви народният представител.

Той разкри, че това означава - всеки, който има парола, може да влезе и да манипулира системата.

„Ние искаме още утре да бъде разсекретен и протоколът от заседанието на комисията за контрол върху приходните агенции, където има данни и информация, че главният прокурор е изнесъл много сериозни данни за контрабанда”, категоричен бе Иванов.

Той добави, че във връзка с този протокол, левицата ще иска да се разсекрети и доклад на МВР, в който са изнесени шокиращи данни за престъпления, свързани с корупцията.

„Основният ни въпрос е защо, освен двата доклада - на ДАНС и постановлението на прокуратурата, на народните представители не е представено писмото на министър Горанов от януари 2018 г., в което той признава, че от 340 обекта само 40 са под контрол”, пита социалистът.

Иванов бе категоричен, че на практика Министерство на финансите не предприема никакви действия, няма резултатност от докладите на ДАНС и по никакъв начин не е противодействано на нерегламентираното влизане в БАЦИС.

„Защо Бойко Борисов не е предприел нищо конкретно до сега? Защо, към днешна дата, положението в системата на митниците и приходите към държавния бюджет от транспортирането на подобни стоки е същото и нищо не се е променило”, попита още Иван Иванов.

ГЕРБ: Некоректно е да се твърди, че на са взети мерки

Некоректно е от страна на БСП да се твърди, че няма предприети мерки от 2016г. по доклада за БАЦИС. Това се посочва в позиция на ПП ГЕРБ, разпространена от пресцентъра на партията.

От ГЕРБ предоставят другата част от Преписката, входирана от главния прокурор в Народното събрание, която съдържа предприетите мерки през 2016 г. и следващите години от Агенция “Митници” и Министерството на финансите.

"Видно е, че докладът е от 2016 г. и веднага след него Агенция "Митници” предприема мерки за изпълнение на възложените препоръки. Некоректно е да се твърди, че от 2016 г. нищо не е предприето. Напротив, всички препоръчани от ДАНС мерки са изпълнени", се посочва още в позицията на ГЕРБ.