Такова е мнението, изразено от експертите, и усещането в голяма част от актива на БСП, уточни депутатът.

Като причини за предсрочен вот Жаблянов посочи некадърната икономическа политика на правителството и нереализираните енергийни проекти.

Предсрочните избори в България ще дойдат не заради друго, а заради некадърната икономическа политика на правителството или липсата на икономическа политика;

заради това, че управляващите пак ще се опитат да удовлетворяват олигархичните кръгове в страната;

за това, че дясното правителство разруши мостовете на взаимоотношенията ни с Русия;

за това, че то не просто разруши и подкопа съвместните енергийни проекти, а обрече България на безперспективност на Балканите, заяви Валери Жаблянов.

На въпрос дали БСП ще работи за предсрочни избори, Жаблянов отговори:

"Разбира се, всяка партия в опозиция работи за предсрочни избори, не защото БСП желае някаква неприятна ситуация, а защото този курс на тази дясна коалиция е пагубен за България".

Според него, лекарството, което ще изведе БСП от кризата, са икономически обосновани леви решения и за труда, и за капитала. Жаблянов отбеляза, че съществува обща воля за възстановяване на партията.

Политологът Борис Попиванов коментира, че нито БСП е в толкова лоша форма, нито нейните опоненти са в толкова добра кондиция.

Според него могат да се очакват трусове сред управляващите около лятото в навечерието на местните избори. Тогава ГЕРБ и Реформаторският блок ще трябва рязко да се раздалечат, за да обосноват необходимостта да имат различни кандидатури, обясни той.

Ръководството на БСП, народните представители и кметовете от левицата, евродепутатите социалисти и коалиционните партньори обсъждат на семинар в Пловдив мястото на БСП в българското общество и перспективите пред партията.