Станишев и номинираният за премиер Пламен Орешарски проведоха консултации при държавния глава за съставяне на кабинет.

"Още вчера говорих с президента, имаме готовност да поемем проучвателния мандат във всеки момент, в който приключи връщането (на мандата) от г-н Борисов. Абсолютно сме готови това да стане още днес и за това ще настояваме, защото няма време за губене", заяви Станишев. 

Малко след това Борисов взе и върна мандата, а Плевнелиев заяви, че следобед ще връчи мандат на левицата.

На влизане в президентството Орешарски каза в отговор на въпрос, че е добър вариант кабинет да бъде съставен във вторник и той има готовност за това. Запитан за персоналния му състав, той заяви, че му трябват ден-два.

"Не за да мисля личностите, а за да ги консултирам", добави номинираният за премиер.

По-рано самият Росен Плевнелиев е обявил пред ДПС, че няма как новото правителство да бъде избрано още в понеделник, защото тогава той ще е в чужбина заради неотменим ангажимент.

Сергей Станишев коментира и думите на Лютви Местан, който по-рано излезе от консултации с държавния глава, че ДПС няма да подкрепи правителство, което отмени плоския данък.

"Днес започваме консултации по програмните намерение на г-н Орешарски, ще ги представим пред ДПС, ще чуем и техните предложения, но предварителни ултиматуми не могат да се поставят", заяви лидерът на БСП.

Самият Орешарски заяви, че в неговата програма няма промяна в данъчната система и отмяна на плоския данък.

По-късно, на среща в Народното събрание между парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС, той обяви своите приоритети. Според него още от първия ден трябва да започне опит за ребалансиране на енергетиката.

"Сигурно трябва да ревизираме цялостно стратегията за развитие на енергетиката. Набелязали сме мерки с оглед на тежката зима, която ни предстои – увеличение на помощите за отглеждане на деца, помощ за първокласниците, енергийни помощи. По отношение на бизнеса могат да се вземат мерки, които не ангажират ресурси. Насърчаване на предприемачеството и освобождаването им от административно-силов натиск”, добави финансистът.

Една от мерките е и подобряване събираемостта на приходите, защото в последните няколко години сме били свидетели на разсейване на една част от приходите.
"Не сме гарантирали, че още първите няколко месеца ще постигнем събираемостта, която бяхме постигнали в периода на по-предишното управление”, уточни обаче Орешарски.

Предвиждат се и мерки за възстановяване на бизнес цикъла, облекчен достъп до кредитиране, каза още той.