За пръв път от доста време Сергей Станишев също се появи на публично място, съобщи bTV.

Днес по обед се срещнаха хора, които по принцип са съперници за лидерския пост, като например Михаил Миков, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов.

Според неофициална информация, фаворитите за поста на Сергей Станишев са основно трима - Драгомир Стойнев, Михаил Миков и Мая Манолова.

Някои пък бяха дошли в централата на партията, за да си направят отвод още днес-Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров.

Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов.

„Трябва да си безспорен, за да се кандидатираш за лидер на БСП, особено в тази сложна ситуация. А аз не се чувствам безспорен”, заяви Борислав Гуцанов.

На „Позитано” 20 по едно и също време бяха още Кирил Добрев, Димитър Дъбов и делегати от цялата страна.

Оказа се обаче, че не всички са поканени на среща в сградата. Мая Манолова явно не беше и затова си тръгна, без дори да влезе вътре.

„Утре БСП избира не просто председател, БСП избира път. Аз се надявам да избере пътя на промяната. Един ще спечели. Сигурна съм, че другите ще застанат до него”, заяви тя.

Повечето делегати, които идваха до партийната централа, казваха, че вече са направили своя избор и имат фаворит за неделя.

Освен че ще избират лидер, социалистите ще готвят и стратегия за изборите през октомври.

Прогнозите са, че при толкова много кандидатури заради разпиляване на гласове, е твърде вероятно да няма избран лидер на първи тур и да се стигне до балотаж. Това означава, че по стара традиция червеният конгрес ще продължи до късно през нощта.

В късния следобед днес от пресцентъра на БСП съобщиха, че окончателният брой на номинираните от партийните структури за лидерския пост е 29.

Шестима вече са си направили отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров.

Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов. Очаква се реалните кандидати, които ще се включат в надпреварата, да са 7-8. Всеки ще разполага със 7 минути да развие вижданията си за бъдещето на партията. Гласуването ще бъде тайно в тъмни стаички.

АНКЕТА: Кой ще е новият лидер на БСП?