Това показват данните от проучване на агенция "Тренд", направено между 3 и 12 ноември сред 1005 пълнолетни български граждани, по поръчка на в. "24 часа", в рамките на общ проект.

Социолозите констатират, че въпреки множеството скандали в последните месеци между управляващите и опозицията, това не се е отразили съществено върху електоралните нагласи. Острото противопоставяне води до консолидация и мобилизация на техните електорати.

Резултатите показват, че ГЕРБ получава 21,2% от доверието на всички анкетирани, следвана от БСП със 17,8%. От "Тренд" обаче уточняват, че в реална изборна ситуация се броят гласовете само на гласуващите и затова е нужно да се направи преизчисление, като процентът негласуващи се разпредели по всички останали опции. След това преизчисление резултатът на ГЕРБ би бил 33,7% от гласуващите, а на БСП - 28,2% от тях. Това означава, че дистанцията между тях е 5,5% - колкото на последните парламентарни избори (резултатите тогава бяха 32,65% за ГЕРБ, срещу 27,20% за БСП - б.р.). Сега 37,1% декларират, че няма да гласуват.

Не се наблюдава и съществен спад и в подкрепата към “Обединени патриоти”. Разликата в електоралните нива между тях (5,4%) и ДПС (6,3%) е несъществена и трудно би могло да се направи категорична оценка кой ще е трета политическа сила.

Партията на Веселин Марешки “Воля” отчита понижение на стойностите спрямо месеците преди изборите, събирайки 1,8% подкрепа от всички. Този спад е логичен, защото Марешки се ползваше преди изборите от “бонуса” на новия играч по терена, коментират социолозите.

Данните показват още, че инерцията на Реформаторския блок (1,8%) все още се запазва.

При “Да, България” (1,4%) и ДСБ (1,1%) не се отчита съществена динамика на ръст или спад в подкрепата. Проучването обаче е проведено преди да се даде старт на новата дясна инициатива “Български манифест за Европа”. (вижте графика в галерията).

Резултатите показват още, че доверие в правителството имат 32 на сто. 46% вярват, че кабинетът “Борисов 3” ще изкара пълния си мандат, а песимисти са 32%. 52 на сто са оптимисти за развитието на България, докато 39% са на обратното мнение.

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев са двете политически фигури, които се ползват с най-широко обществено одобрение. Държавният глава получава симпатиите на 67%, а лидерът на ГЕРБ - на 42 на сто.

Няма съществени изменения в отношението към политически лидери за последните осем месеца. Председателят на БСП Корнелия Нинова получава 28% положителни оценки, но предимно в средите на своя електорат. Според социолозите ще ѝ бъде трудно да мобилизира по-сериозна част от периферията.

Сред лидерите на “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов е най-одобряваната фигура - с 34%. Социолозите припомнят, че лидерът на ВМРО получи сериозна подкрепа и на президентските избори.

Зад него остават Валери Симеонов - с 20%, и Волен Сидеров - с 13%.

Доверието към Веселин Марешки също се задържат на добри нива от 30 на сто. Промяна обаче се отчита сред възрастовите категории. Варненският бизнесмен се ползваше с отчетливо по-високи стойности на симпатии сред най-младите възрастови категории, докато това проучване сочи практически идентични проценти във всички възрасти.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е с почти идентичен резултат като този на лидера на “Атака”. Подкрепата си дължи единствено на симпатизантите на движението.

Подкрепата за десните лидери - ген. Атанас Атанасов, Божидар Лукарски и Христо Иванов, е в рамките на 10-12%, а отрицателните оценки са 4-5 пъти по-високи.