Гърневски се обърна към БСП с думите, че вече две седмици нагнетяват напрежение в обществото с истеричните си лъжи, че правителството на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов стояли зад сделката между ЧЕЗ и Инерком.

"Лъжи, които разбира се, не доказвате с никакви разумни аргументи, защото такива няма. Вчера обаче се появи една писмена следа, която ясно показа кой стои зад доскоро анонимната компания Инерком. Купувачът на активите на ЧЕЗ разпространи до медиите прессъобщение, чието съдържание не е особено интересно. Интересен обаче е авторът на прикачения файл, съдържащ въпросното прессъобщение. Той е Monika Yosifova !!! Това са имената, с които стана известна настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев. Една малка техническа грешка, другари, ви издаде! Не просто БСП, а БСП и ПЕС стоите зад сделката за активите на ЧЕЗ в България! Сделка, за която се опитахте да ни наклеветите, за да повторите метежа от зимата на 2013 г.", заяви Гърневски.

"Сега стана ли ви ясно, уважаеми колеги, кои са гадовете?!? Вчера Корнелия и шайката ѝ ги търсиха на площад „Независимост”, а те се оказаха отново на „Позитано”. По-цинични и по-нагли от всякога! С разкритието за клана Станишеви в сянката на Инерком обаче, не се изчерпват новините за връзката на БСП и ЧЕЗ. Стана ясно още, че по време на управлението на БСП с премиер Орешарски, шеф на отдел в ЧЕЗ е предлагал двукратно на енергийния тогава министър Драго Стойнев, българското правителство да изкупи компанията обратно. Защо това не е направено, само вие знаете. Но Драго Стойнев дължи на обществото отговор на въпроса кога е искрен - сега, когато се обявява за връщане на държавата в ЕРП-тата или тогава, когато е имал възможността да го направи и е отказал. Защото дори и лицемерието ви, другари социалисти, трябва да има граници", заяви депутатът от ГЕРБ.

Гърневски обвини БСП и в "антихуманното развозване надлъж и нашир из страната на пенсионери", които са били използвани за партийните циркове.

Той припомни, че вчера Европейската комисия е поставила поредната си висока оценка за правителството на Бойко Борисов.

"Комисията извади България от списъка на икономиките с прекомерни макроикономически дисбаланси. Място, където страната ни попадна заради колапса на КТБ, който допуснахте по време на управлението на вашето правителство с премиер Пламен Орешарски", заяви Гърневски.

Гърневски напомни на социалистите, че сътворяват фарс, след фарс. "Защото в работно време за народните представители, докато в пленарна зала разисквахме предложения от самите вас референдум, вие избягахте от работа и отидохте да се прегръщате и да протестирате с лидерите на движение “Възраждане”, което само преди две седмици подкрепи яростно антиевропейския Луковмарш. Прегърнахте се и с друг борец за евразийско развитие на България - Велизар Енчев. А на всичкото отгоре след рехавия протест дори не се върнахте в парламента, за да подкрепите ветото на президента Румен Радев. Дали това е случайно? Или вече сте толкова объркани в червените редици, че се разграничавате и от президента Радев? Или пък той се разграничава от вас? Но това няма значение, защото всичките ви действия показват ясно, че за вас не съществуват никакви политически принципи", заяви депутатът от ГЕРБ.

Гърневски предупреди лидера на социалистите, че: " Основната ви цел да саботирате Българското председателство ще претърпи поредния си крах. Запомнете това, г-жо Нинова, и си намерете по-благородна кауза!".

По повод на обвиненията на ГЕРБ  от БСП отговориха в официално съобщение:

"Във връзка с твърденията на ГЕРБ, че Моника Станишева е свързана с дейността на купувача на ЧЕЗ - заявяваме, че БСП не носи отговорност за ничии бизнес дела.  Внушенията, които обвързват партията с едни или други частни интереси, са абсурдни, защото БСП е с ясна и последователна позиция - не някой, а държавата да изкупи ЧЕЗ."

Народният представител от БСП Драгомир Стойнев бе категоричен: "Ако, докато бях министър, ЧЕЗ се продаваше, държавата щеше да го купи.

"Жалко е, че управляващите превърнаха трибуната на НС в място, от което се сипят фалшиви новини, като декларацията на Спас Гърневски. Народните представители от управляващото мнозинство се радват и стискат ръката на човек за една откровена простащина. За да се напише една новина, най-малкото трябва да се провери. От мотивирането на народни представители да говорят по този начин не страда опозицията, а целият парламент. Няма как да се има доверие, когато за най-малкото нещо – чуто-недочуто, разбрано-неразбрано, управляващите са готови да стигнат дъното.  Жалко е, че я използват по този начин и я превърнаха в една селска седянка и всеки може да говори, каквото си иска", каза той..

"Ако докато бях министър, ЧЕЗ се продаваше, държавата щеше да го купи. Не с национализация, както управляващите се опитват да плашат хората, а изцяло на пазарен принцип – държавата влиза в икономиката, съревновава се с частните компании, ако се продава. Ако не се продава, нищо не можем да направим, както Енерго-Про, ЕВН не продават. Смятаме, че държавата трябва да гарантира сигурност в определени сфери. Ако през 2013-2014 г. имаше официална оферта и официални разговори, досега щяха да ги извадят от самото министерство. Да не се поддаваме на слухове и манипулации, с които да се захранва любопитството на хората за един проблем, който е съществен", заяви Стойнев.

"Проблемът е друг – вчера зам.-министърът на финансите на Чехия заявява, че той не е изпращал никакъв документ до българската държава. Как тогава достига този документ до кабинета на министър-председателя? Министър-председателят  на Чехия се разграничава от нашия министър-председател. Зам.-министърът на финансите изцяло се разграничава от думите на министър-председателя. Кой тогава не казва истината? Да не кажа други думи, от уважение към тази институция и колегите ми. Българският народ трябва да знае, защото през 2016-2017 година, според г-н Плескач, е имало конкретни разговори. Защо тогава държавата не се е намесила? Това не отговаря на икономическата визия на управляващите. Нека имаме спор по идеологии, но не и спор по клевети. Не приемаме този договор да има клауза, по която бъдещият купувач на ЧЕЗ да сътрудничи срещу България в арбитража. Къде се намирате? Откъде-накъде? И как така една жена, като Гинка Върбакова, се съгласява на подобна клауза. Кой е този българин, който се съгласява на подобна клауза? ГЕРБ трябва да дадат отговор, защото година и половина – две, откакто е стартирала процедурата, те управляват, категоричен бе Стойнев. Каква е визията на БСП? БСП многократно е заявявала, че ние сме за подобен род сделка, но или държавата изцяло изкупува ЧЕЗ, или държавата не участва. Това, което правят управляващите в момента е скандално. Тяхната цел е да затворят сделката. Защото държавата, влизайки в тази сделка, тя де факто привлича финансиране. Тази сделка в момента не може да бъде затворена поради огромния скандал. Но влизайки в сделката, ГЕРБ казват пред международните инвеститори, пред финансовите пазари, които само това чакат - държавата да бъде част от тази сделка дори и миноритарно. Те казват – елате, финансирайте, държавата стои зад тази сделка. Тук няма печеливши и губещи. Тук има интерес на България. Този интерес на България трябва да го браним ние, защото ние сме български народни представители", разясни Стойнев.