От началото на своя мандат до края президентът Росен Плевнелиев не успя да излезе от политическата зависимост от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов, заяви пред журналисти в Народното събрание говорителят на Парламентарната група на "БСП лява България" Жельо Бойчев, предаде БТА.

Според него кулминация на тази зависимост от управляващата партия бил отказът на Плевнелиев да състави трето служебно правителство, с което оставил кабинета на Борисов на власт.

"Няма как да се съгласим с оценката, която си даде г-н Плевнелиев за един успешно приключил мандат. Да припомня ли едното служебно правителство на Плевнелиев, в което външният министър Марин Райков предложи на министър-председателя Марин Райков да назначи Марин Райков за посланик в Рим. Еманация на морала на това управление. Да се говори едно, да се прави точно другото", даде и друг пример социалистът, цитиран от БНТ.

Бойчев бе категоричен, че в БСП по-никакъв начин не могат да се съгласят и с оценката за успешни реформи в рамките на този мандат. Според тях сме били  свидетели на една небалансирана външна политика. 

"Обезпокоен съм от желанието на Росен Плевнелиев да застане на някаква барикада, не разбрах каква точно. В част от мандата си поддържаше барикадите. Разчете погрешно гражданското общество в България, като го отъждестви само с няколко организации, а българските граждани останаха в миманса", каза пък колегата му Валери Жаблянов пред bTV.

Според него поради тази причина те са гласували за друг кандидат на президентските избори с платформа, различна от тази на Плевнелиев.

„Войната, която той води срещу Русия – хибридна, пропагандна или каквато и да била друга, се оказа в разрез с настроенията на масовия български гражданин и той загуби”, допълни Жаблянов.

Патриотите: Най-слабият президент

Росен Плевнелиев е най-слабият държавен глава, който сме имали, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и съпредседател на ПФ, цитиран от „Фокус“. По думите му неговата едностранчивата външна политика, която може би се харесва на някои политици в Брюксел и Вашингтон, не е добра за България.

„Не знам как ще бъде приет и в Щатите след като си позволи да дава акъл и на новия невстъпил още в длъжност американски президент Тръмп какво да прави. Мислите ли, че президентът на България трябва да дава съвети на американския и руския президент каква политика да водят“, каза още Каракачанов.

ДПС: Обединена ли е България след края на мандата?

Президентът не можа да се отърси от партийния си произход и да покаже надпартийност и всичко онова, което би било добро за българските граждани, заяви депутатът от ДПС Янко Янков.

„Трябва може би да си отговорим на въпроса след приключване на мандата каква е България като държава, като нация? И когато дадем оценка за моментното състояние на държавата. В момента България обединена нация ли е? Имаме ли мотивация на българските граждани да остават в държавата? Имаме ли мотивация заедно да работят за нейния просперитет? Какво е състоянието на националната сигурност на България?", попита той.

ГЕРБ: Плевнелиев осигури стабилност

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче заяви, че в последните 5 г. България е имала достоен президент и отчетът му е много обективен. Според него Плевнелиев е минимизирал щетите от силното политическо противопоставяне през 2013 и 2014 г. и е успял да бъде равноотдалечен от всички партии, въпреки че беше номиниран от ГЕРБ.

"Смятам, че той изпълни с функционална компетентност президентството, защото запази тази равноотдалеченост с всички институции и там където беше необходимо, вземаше своето категорично мнение и се противопоставяше дори на решения на парламента", добави Цветанов, според когото всички трябва да се гордеем с Плевнелиев.

"Историята ще даде най-точната оценка за мандата на президента Плевнелиев. Ако не един от най-успешните, то дори най-успешният президент, знаете, в тези 5 години, когато имаше нестабилност, той осигури стабилност на държавата. Според мен успехите на президента са много и това ще бъде отчетено от историята", допълни депутатът Делян Добрев.

АНКЕТА: Оценете президентския мандат на Плевнелиев?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Илиян Василев срещу Христо Комарницки