След като Генов даде имунитета си, на 12 юли прокуратурата му повдигна обвинение за това, че в периода от 1 до 30 март, в Асеновград, в съучастие е организирал предлагането и даването на 20-25 лева на човек, за да гласуват за него на парламентарните избори.

Днес от ГЕРБ поискаха засекретени документи от "Деловодството" на парламента, с които беше аргументирано искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на социалиста.

"Получихме сведения за разследването срещу Генов, които ни притесняват много сериозно, защото се говори, че става става въпрос за взаимодействие с организираната криминална престъпност в ромски махали и за купуване на гласове. Искаме приложенията към исканията за сваляне на имунитета, за да се запознаем с фактите. Това ще ни даде основания да преценим дали да поискаме оставката на  Генов и да призовем ръководството на БСП и г-жа Нинова да се разграничат от тези действия, защото те казаха, че стоят зад него", каза Тома Биков от ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че Генов е от Асеновград и искат да проверят след протестите там доколко той е имал взаимодействие с фактори, които са предизвикали напрежението в ромската махала.

„Ако е вярно това, което се говори за документите, че вътре има разпити на криминални лица, ромски лидери, това показва истинската връзка на политици със системата за правене на избори. Тази система колко пъти е пускана, колко пъти е включвана тази машинка - само на тези избори, само за неговия преференциален вот или изобщо?“, попита Маноил Манев.

Антон Тодоров пък допълни:

„Означават ли тези доказателства, че БСП и тяхната ПГ се превръща в платформа, която вкарва криминалитета в политическата власт? Мисля, че се говореше за 65 купени гласове за около 25 лв. на глас“.

Тодоров изтъкна и факта, че по време на протестите в Асеновград неотдавна, главният прокурор Сотир Цацаров призова Генов да не използва случващото се за политически цели и да не звъни нощем на районния прокурор.

„Твърдим, че ако Манол Генов е правил и това, той няма място в българския парламент. Казано най-общо - той трябва да изхвърчи като тапа от парламента. Призоваваме БСП да дадат минимален знак, че могат да изпълнят функцията, която сами си вменяват – на морален стожер. Дълбоко скептичен съм дори и към това, че могат да го изпълнят“, каза още депутатът от ГЕРБ.
 
БСП: Вашите депутати без имунитет не ги гоним, криете се за НДК

От ГЕРБ не искат оставката на депутатите си със свалени имунитети, а тази на Манол Генов, защото прикриват скандала с НДК, отвърна Драгомир Стойнев от БСП. По думите му най-големият скандал е НДК.

„Един корупционен скандал, където две лобита на ГЕРБ се бият един срещу друг. Големият въпрос е в големите областни центрове няма ли също заровено по едно НДК?“, попита Стойнев.

Той посочи, че не знае защо се влиза в практиката депутатите от ГЕРБ да раздават правосъдие от трибуната на Народното събрание.

„Има си работещи институции, те разследват. Нека да ги оставим да си свършат на спокойствие работата и да не влизаме в дребно политическо боричкане. Просто не им прави чест на ГЕРБ. Има си Конституция, тук е Народното събрание и нека да него превръщаме в трибунал“, призова социалистът.