Това заявява бившият шеф на руското външно разузнаване, после ръководител на руския "Институт за стратегически изследвания" - ген. Леонид Решетников, в интервю за руската телевизия "Царьград", цитирано от Mediapool.

"Това не е така. В това отношение двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел", казва още той.

По думите му БСП "все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения".

"По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции", обяснява Решетников, който сега се изявява като политолог.

Според него електоратът и на двете партии симпатизира на днешна Русия горе-долу в еднаква степен, но привържениците и членовете на БСП са "по-скоро съветофили", а избирателите на ГЕРБ - "класически русофили - сиреч хора, симпатизиращи не на Съветския съюз, а на историческа Русия".

Решетников смята, че в този смисъл ръководителите на ГЕРБ са даже по-предсказуеми - по-ясно е как да правиш бизнес с тях.

Той отбелязва, че трета сила след изборите, макар и с "незначително количество гласове" е станала "партията на патриотите", която е "праобраз на консервативните движения, които покълват в Европа".

Според него изборите са показали, че избирателната маса е за сътрудничество с Русия, но "в ръководството на страната засега ще бъдат представени хора, които зависят от Евросъюза, от Брюксел".

тази зависимост струва 2 милиарда. Ако България не получи тези пари, ще загине. Всичко в България се държи на туризма от Русия и на тези 2 милиарда", заключава лаконично Решетников.

След президентските избори у нас миналата година той се похвали, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е споделила с него в аванс намеренията си да издигне Румен Радев за президент. Тя отрече твърдението му и го определи като "компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси". По-късно тя призна, че се е видяла с него, но било случайно и сред други хора, като въобще не били обсъждали Радев, а политическата обстановка.