Председателят на БСП даде пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, на което е обсъдена заявената от ГЕРБ възможност за продължаване на преговорите за съставяне на правителство.

БСП има изключително отговорно отношение към формирането на управлението на страната, затова ще участва в разговори, каза Миков, цитиран от „Фокус”.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще продължат разговорите с 4 политически формации - Реформаторския блок, БСП, Патриотичен фронт и АБВ.
ДПС, "България без цензура" и "Атака" бяха изключени като възможни партньори.

Не възразявам да участвам в консултациите, ако г-н Борисов участва в тяхната група, коментира днес Миков. Той обаче подчерта, че в момента преговорният им екип е ръководен от зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов и не вижда причина за промяна на състава, освен ако от ГЕРБ не заявят смяна на формата.

Миков отговори лаконично на въпрос дали ще бъдат в опозиция подчертавайки, че в този парламент партиите, които определят себе си като десни, десноцентристки и либерални, са повече от тези, които дефинират себе си като леви.

Запитан директно дали е възможно ГЕРБ и БСП "да седнат на една маса" и да има общо правителство, Миков отвърна, че е възможно, стига "масата" да не се разбира като софра, а като отговорност и принципност, каквато в момента била претенцията на Борисов. За това Миков го поздрави, съобщи БГНЕС.

Лидерът на БСП заяви, че няма да искат постове и този въпрос не е обсъждан засега.

На въпрос дали ще инициира разговори за общи действия с АБВ като единствената друга лява партия Миков отвърна отрицателно. По думите му самите АБВ нямат претенция да се определят като лява партия.

"Вчера един народен представител от тях - г-н Кирил Цочев, заяви, че не е важна лявата или дясната политика, а стабилното управление. Ние не споделяме тази позиция и това е разграничителната линия между нас", добави Миков.

Попитан дали ще има отстъпки при консултациите той отговори, че винаги трябва да става въпрос за взаимност без да се нарушават принципи и отговорност пред тези, които ги подкрепят.

Това е един от големите проблеми на българската демокрация. В последното десетилетие аритметиката взимаше връх над политическата отговорност”, коментира Миков.

Той подчерта, че по време на консултациите от БСП ще отстояват позициите, заради които са получили доверие – по-справедливо разпределение на данъчната тежест и семейно подоходно облагане, развитие на българската индустрия, стимулирано с мерки на държавата, реализация на големите проекти в енергетиката - „Южен поток” и АЕЦ „Белене”.

По повод твърдението на Бойко Борисов, че БСП е пратена в историята на последните избори Миков коментира, че "актуалните политици не трябва да имаме моралното самочувствие да даваме исторически оценки".

На заседанието днес не са обсъждани промени в Изпълнителното бюро но Миков уточни, че това се решава от Националния съвет на партията. За председател на парламентарната група на БСП ще бъде предложен самият Михаил Миков, уточни Атанас Мерджанов.

АНКЕТА: Ще има ли правителство в рамките на 43-то Народно събрание?