„Ежедневно в офисите на БСП постъпват множество сигнали за неправомерните и незаконосъобразни с Изборния кодекс действия на редица кметове и общински съветници, издигнати от ГЕРБ, включително заплахи и злоупотреба със служебното им положение, както и редица сигнали за купуване на гласове и груба намеса на органите на МВР в изборния процес", пише в сигнала на БСП.

Според партията част от новоназначените директори на РПУ-та от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в навечерието на вота се използват активно при раздаването на средства за купуването на гласове.

„Използва се общинска и държавна собственост за агитация, включително службите на социалния патронаж и регионалните служби на Агенцията по заетостта за организирането на контролиран вот. Регионалните структури на ГЕРБ подават списък на хората, които трябва да бъдат назначавани, с ангажимента, че ще гласуват за ГЕРБ", се казва още в сигнала.

От партията на Сергей Станишев вече заявиха, че ГЕРБ се опитват да си осигурят служебна победа на изборите чрез купен вот, прилагайки формулата "пари и бой". В изявлението на БСП се повтаря твърдението, че от партията на Бойко Борисов са били раздавани колосални суми в редица области на страната -  Монтана, Стара Загора, Силистра, Видин, Плевен, Габрово, Добрич, Хасково.

"Днес сме наравно с ГЕРБ. През 2011 г. не ни достигна малко време, малко сила, малко повече убедителност на президентските избори да сложим спирачка на това безобразие, което се случваше в страната. Нека на 12 май да направим тази крачка и да освободим България от ГЕРБ", заяви междувременно Станишев в зала 1 на НДК по случай официалното закриване на предизборната кампания на БСП, предаде БТА.

Той разказа, че за последната година четири пъти обиколил България надлъж и нашир и почти не е срещал човек, който да каже, че живее по-добре. Бившият премиер допълни, че очевидно не си говори с върхушката на ГЕРБ, защото с Бойко Борисов и Цветан Цветанов са в различни цивилизации.
Лидерът на БСП отбеляза, че е имало пари за бонуси в политическите кабинети на ГЕРБ, но не и за хората, които едва свързват двата края.

"В Русе ми разказаха един виц, който започва с въпроса как се нарича човек, който има воля, но няма акъл. Отговорът е - луд за връзване", добави лидерът на БСП по повод мотото на ГЕРБ "Имаме воля", цитира го БГНЕС.

В същото време от ГЕРБ внесоха в прокуратурата сигнал за обявяването на поръчката и избора на фирма-изпълнител за подмяната на документите за самоличност по времето на кабинета "Станишев". "Целта на сигналa е прокуратурата да установи дали бившият премиер си е купил срещу 116 млн. евро поста "председател на ПЕС" с пари на българските данъкоплатци", заявиха от ГЕРБ.