При прогнозата са ползвани данни от национално представително проучване на агенцията, проведено сред 1250 пълнолетни българи, което е приключило на 19 май. Резултатите не отразяват тенденциите от последната седмица на кампанията, уточняват от "Екзакта".

Според данните е възможно активността да се вмества в интервала от 32 до 38%. При активност от 35 на сто очакваме да гласуват около 2 400 000 българи, посочват от агенцията - бивша НЦИОМ, цитирани от БТА.

ГЕРБ получава 28.5 на сто от вота на твърдо решилите да гласуват и ще има 6 мандата.

Коалиция за България има 24 процента от гласовете на твърдо решилите на отидат до урните или 5 мандата, ДПС - 11.3 на сто и 2-3 мандата, "България без цензура" - 11.1 на сто и 2-3 мандата, Реформаторският блок - 6.2 на сто и един мандат, а АБВ - 5.8 на сто - с нула или един мандат.

"Правят впечатление близките изходни позиции на ДПС и ББЦ преди последната седмица на кампанията", коментират още социолозите.

Известно предимство има ДПС, чийто електорат е с по-голямо твърдо ядро от този на ББЦ. Ако някоя от двете партии получи 3 мандата, или ако и двете партии получат по 3 мандата, това може да лиши някоя от по-малките партии от представителство в Европарламента.

"В рамките на настоящото проучване регистрираме мобилизация сред избирателите на "Атака" и на НФСБ, но не разполагаме с данни, които да позволяват да прогнозираме мандат в ЕП за тези формации',
добавят от "Екзакта".

"Атака" получава 4.1 на сто от гласовете на категорично гласуващите, а НФСБ - 3.8 процента.

При активност около и над 40 процента съществува възможност ГЕРБ и БСП да получат по един допълнителен мандат за сметка на по-малките партии.

При много ниска активност неизвестните нарастват, като най-вероятно подобен резултат би бил благоприятен за партиите с най-твърди електорални ядра, уточняват от "Екзакта".

АНКЕТА: Ще гласувате ли на евроизборите?

АНКЕТА: За кого ще гласувате на 25 май?