Това показва проучване на "Галъп", извършено между 27 юни и 3 юли сред 1010 души, финансирано от самата агенция.

Разликата между ГЕРБ и БСП от 5 процентни пункта от всички избиратели в страната (което може да е и над 10 при гласувалите) е сходна с отчетената на последните избори. В предстоящия вот обаче тази разлика може да се увеличи, тъй като ГЕРБ е формацията с по-голяма потенциална периферия, коментират анализаторите. 

Не Евроизборите партията на Бойко Борисов победи левицата с над 11%.

Гласа си за Реформаторския блок биха дали 3,9%, за АБВ - 3%, за „Атака” - 2,2%,  за НФСБ - 2 на сто, сочат още данните. 

Те обаче отразяват декларативните нагласи на респондентите и не могат да се четат като прогноза за изборен резултат. До изборите показателите могат да претърпят промени в зависимост от развитието на политическия процес. Освен това, електоратите на различните партии са различни по структура и степени на мобилизация, допълват от "Галъп". 

Доверието в институциите - ниско

Проучването показва още, че от началото на годината доверието в правителството плавно спада, за да достигне през юли до 21%. Недоверието е 69%.   
В последните месеци на съществуването си кабинетът на Пламен Орешарски има нива на доверие, по-ниски в сравнение с последните месеци на правителството „Борисов” и по-високи в сравнение с последните месеци месеци на кабинета на тройната коалиция, уточняват социолозите.

Парламентът пък през юли е с едва 12% доверие и 78% недоверие. Сходни и по-ниски са били стойностите във втората половина от мандата на тройната коалиция.

Президентът остава на стабилни нива от началото на годината, които се движат около 30% доверие и около 55% недоверие. Подобни стойности за последно са били регистрирани в последните месеци от мандата на президента Желю Желев (1990-1997 г.).

Песимизмът расте

На въпрос в социологическо проучване - "Накъде върви България?", 73% от анкетираните отговарят към „по-лошо”.
Ако тези стойности се запазят и в идните месеци, ще бъдем свидетели на най-високи нива на песимизъм от години насам, заявяват от "Галъп".

45% на сто са съгласни с твърдението „Нужна е нова партия, която да отстрани всички досегашни”.
В същото време мнозинство от 77%, съставено от привърженици на всички партии, очаквано се съгласява с твърдението „Сега е необходимо съгласие между партиите”.