Така зам.-председателката на парламента отговори от името на управляващата партия на ултиматума, който лидерът на БСП Корнелия Нинова постави - БСП няма да участва в пленарните заседания, докато председателят на Народното събрание не подаде оставка.

От левицата заявиха, че ще влязат в залата само в три случая - за дебатите около исканата оставка на Главчев, за гласуването на бюджета и за обсъждането на вота на недоверие към кабинета, който смятат да внесат.

По повод думите на Нинова, че през останалото време червените депутати ще ходят в избирателните си райони, Караянчева коментира, че е добре да го направят и да обяснят на избирателите си изказването на своя колега проф. Иво Христов, че 80% от българите са дебили.

„Ние ще продължим да работим и не ни притеснява това, което се случи днес. Ние ще имаме кворум. Стоим твърдо зад Димитър Главчев“, подчерта Караянчева, макар че днес кворум беше събран едва след третия път.

По повод факта, че за оставка на Главчев са се подписали и депутати от ДПС, тя заяви, че не се учудва.

„Те винаги са били заедно и днес го доказват“, подчерта депутатката от ГЕРБ.

По думите й БСП се хранят от скандали и не искат да се чуват добрите неща, които е свършило правителството. Според нея социалистите са тези, които провокират скандали, за да не може да се види добрият доклад от Европа за България, и да не се чуе за добавките за пенсионерите.

„Това е ответна реакция и очаквам още много такива. Искат да направят така, че всичко добро, което се случи за правителството, да не се чува, а да се чуват само тези скандали, от които хората се дразнят и както се казва, сменят канала на телевизията“, поясни Караянчева.

Тя изтъкна, че наказанието на депутата от БСП Антон Кутев, който беше изгонен за две заседания, е намалено - на едно.

Въпреки подкрепата си за оставката на Главчев обаче, от ДПС не смятат да бойкотират заседанията на парламента. Не сме обявявали, че няма да бъдем в зала, заяви депутатът Хамид Хамид. Партията обаче ще обсъди във вторник бъдещите си действия, уточни той.

"Димитър Главчев няма моралното право да е председател на Народното събрание", добави Хамид.

Патриотите подкрепят Главчев: БСП преиграват

"Нямаме никакво основание да снемем доверието от председателя на парламента. Позицията ни е, че ще подкрепим Димитър Главчев. Ще гласуваме срещу исканата му оставка", коментира обаче депутатът от "Атака" и зам.-председател на НС Явор Нотев от името на Обединени патриоти.

„Превръщането на този случай в повод за криза в работата на парламента е преиграване, прекомерно отдаване на значение на конкретна ситуация. Не намираме за основателно подобно поведение на цялата ПГ на БСП", допълни той.

И изтъкна, че Главчев се е позовал на текст от правилника за работата на НС, изгонвайки Нинова и Кутев, което не е нещо необичайно в парламентарната практика.

Марешки: Иво Христов да си ходи

"Ние ще гласуваме оставката на Иво Христов, това може да го запишете като сигурно", заяви пред журналисти пък лидерът на „Воля“ и също зам.-председател на парламента Веселин Марешки.

„Трябва да има оставка на Иво Христов, защото Димитър Главчев не е нарекъл 80% от гражданите дебили. Съгласен съм Иво Христов да си ходи веднага", подчерта той.

На въпрос как все пак ще гласува „Воля“ предложението за оставка на Главчев, той отговори:

„Това не е наша тема в момента. Когато искахме оставките и казахме, че трябва да има вот на недоверие всички ни казваха, че сме глупаци и нищо не зависи от нас. Не сме взели решение. Ние сме дошли да работим, а виждаме, че никой не е дошъл да работи, а се занимават с глупости като в детска градина“.

Цветанов: Никой няма право да обижда премиер