Това показват данните от последното изследване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 16-23 февруари между 1024 пълнолетни граждани, които са анкетирани по домовете им.

31.5% от запитаните са заявили, че биха гласували за ГЕРБ, 29.6% - за БСП, 10.8% - за "Обединени патриоти", 6.8% - за ДПС, а 5.7% за "Воля" на Веселин Марешки. Реформаторският блок е съвсем близо до прага - с 3.9% (вижте графика в галерията, а личния рейтинг на политиците - долу).

Социолозите обаче не изключват изненади да дойдат от партиите, което засега изглежда, че ще останат извън парламента. Сред тях са АБВ, които имат 2.9% подкрепа, "Да, България" - 2.6% и "Нова Република" - с 1.5%.

"Резултатът им ще зависи от това как ще протече кампанията. Ако основните партии прекалят с компроматите, ударите под кръста, сензационните обещания и агресивните сблъсъци, хората може да се оттеглят от най-горещата битка и да потърсят алтернатива в други партии", поясни Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Тя обобщи, че към момента в обществото се забелязва висока степен на поляризация и висока емоционална стилистика. Според нея фокусирането на вниманието върху противопоставянето на ГЕРБ и БСП, вероятно ще им донесе бонуси, във вид на допълнителни гласове.

Димитрова отбеляза още, че акцентът се измества от материалната към социалната сфера.

"Образованието, здравеопазването и доходите са новите магистрали", обобщи социологът.

И подчерта, че БСП, която първа лансира обещания в тази посока, бележи пробив и печели симпатизанти. ГЕРБ обаче си възвръщат позициите в по-големите градове.

Според социолозите е нараснала критичността към лидерите на Патриотите, която обаче все още не се отразява на техните резултати.

За ДПС по традиция се очакват по-високи резултатите, от тези в проучването, но при по-висока избирателна активност, тяхната тежест намалява. Не е ясно как ще се отрази на ДПС конкуренцията на ДОСТ, които за първи път се явяват на парламентарни избори.

Партията на Марешки пълзи нагоре в сондажите, а той е другото лице на социалните обещания.

"Докато БСП обещават вдигане на доходи, той залага на сваляне на цените, като двете формации се допълват", уточни Димитрова.

66% от анкетираните са отговорили, че ще гласуват, което е лек ръст спрямо януари, показват още данните от изследването. 11.2 на сто са категорични, че няма да упражнят своя вот, а почти 22% се колебаят.

Близо една четвърт от анкетираните не са решили за кого ще гласуват, показва още проучването. 53.7 обаче на сто вече имат своя фаворит. 

Личен рейтинг

Бойко Борисов - 31,9%
Красимир Каракачанов - 26,4%
Корнелия Нинова - 25,3%
Веселин Марешки - 22,2%
Татяна Дончева - 20,1%
Валери Симеонов - 9,8%
Христо Иванов - 9,5%
Меглена Кунева - 7,0%
Божидар Лукарски - 6,8%
Николай Ненчев - 6,5%
Радан Кънев - 6,5%
Ахмед Доган - 6%
Волен Сидеров - 5,3%
Лютви Местан - 3%.