Лидерът на ГЕРБ обяви това след тричасово закрито заседание с 300 души от партията в НДК - ръководството, депутати, евродепутати, кметове на ГЕРБ, председатели на общинските структури.

Консултациите ще продължат тази седмица и в тях ще се включат експерти по отделни теми.

По думите на Борисов за ГЕРБ реформаторите са на първо място за консултации - "единственият неоспорим наш партньор, независимо от проблемите, които имат там".

"Аз съм твърдо за единство на РБ и сме длъжни с тях да се разберем още повече, че техните лидери заявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам някакви различия. Да не говорим по тема съдебна система, енергетика - там имаме общи виждания", коментира Борисов.

Той обясни, че не го притеснява как подписват в РБ и "ако подписват поотделно, ще е достатъчно стабилно".

По повод БСП Борисов заяви, че коалицията с тях не би била широка, какъвто модел има в Европа. Той обясни, че ако БСП имаше 50-60 депутата, тогава може би нямало да има възможност да маневрира, защото такава коалиция щяла да е нарисувана и избирателите нямало да позволят да не я направят.

"За съжаление, БСП паднаха толкова много, че това не е голямо. Заедно БСП и ГЕРБ имат 123 депутати. Без Кирил Добрев и Георги Кадиев - 121 (и двамата са вътрешна опозиция - б.р.), още първият ден коалицията става невъзможна", добави бившият премиер, цитиран от БТА.

Но според Борисов преговори още веднъж с БСП си стрували дори само, за да се постигне договореност за отделни политики. По думите му непреодолима пречка е искането на левицата да се премахне плоският данък.

Той уточни, че няма да има повече преговори с ДПС, ББЦ и "Атака".

"ДПС имат време да си отчетат грешките, защото всички партии поставят като незаобиколим фактор кой, защо, как, техните назначения. Те трябва също да направят ревизия на тяхната политика. Не бива да се държат извън властта, но не бива с този начин на мислене и поведение и тази практика, която имат в момента, е неприемлива – нито за нас, нито за БСП", обясни лидерът на ГЕРБ.

Той допълни, че ДПС трябва да си почистят къщичката и да станат приемлива за другите партия.

По думите му не било честно през няколко месеца на президента Росен Плевнелиев да му се вменява в дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на партиите и след това всеки се упражнявал чий е служебният кабинет. Затова трябва да намерим изход от кризата, категоричен бе Борисов, макар да подчерта, че народът задал такова уравнение, което дори математиците не могат да решат.

Миналата седмица преговорният екип на ГЕРБ нямаше среща само с "Атака", които поставиха условие тя да се проведе пред медиите. ГЕРБ обаче отказаха с мотива, че преговорите с останалите партии бяха закрити, подчертавайки, че всеки път се води стенограма. 

На въпрос Борисов отговори, че ще присъства на преговори тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение, ако има детайли по него или е нужен компромис, който преговорният екип не е готов или оторизиран да направи. Едва тогава щели да се обсъждат и министерски кресла.

Лидерът на ГЕРБ ще събере отново преговорния екип следващия понеделник в 11 часа.

"В 14 ч. ще сме в парламента и дотогава поне за партията трябва да има изчистена концепция – дали ще предложа правителство на малцинство. Народът ни зададе уравнение, което дори математиците не могат да решат", коментира още Борисов и допълни, че политическите партии са длъжни да намерят решение.

По думите му мнозинството хора в България мислят, че изборите били почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи.

"
За съжаление, такива като БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи", смята лидерът на ГЕРБ.

Борисов добави, че не е честно през няколко месеца на президента да му се вменява дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на политическите партии.
Росен Плевнелиев заяви по-рано, че България за него няма вариант нови избори през яунари или февруари, защото народът не иска това.

По-рано днес зам.-председателят на "България на гражданите" Найден Зеленогорски заяви, че от РБ имат готовност да участват в преговори с ГЕРБ.
Лидерът на партията Меглена Кунева обаче призна, че партиите в блока все още не са готови с обща позиция за сформирането на коалиционно правителство.
Тя все пак подчерта, че има голяма степен на покритие между ГЕРБ и РБ и това е "обнадеждаваща стъпка".

АНКЕТА: Ще се състави ли правителство?