Левицата предла срокът на действие на комисията да бъде три месеца и тя да проучи документооборота и кореспонденцията на правителството и отделни негови членове във връзка с договора за дилърство, договора за агентство и акта за поемане на задължения от 16 млрд. лева.

Комисията трябва да установи начина, по който са избрани банките, съобщи пред журналисти депутатът от левицата Красимир Янков, предаде БТА.

Той отбеляза, че за внасяне на проекторешението за създаване на анкетната комисия са необходими 48 подписа на народни представители, затова от "БСП лява България" ще водят разговори с всички парламентарни групи, за да е ясно доколко искат и управляващи, и опозиция прозрачност в целия процес.

Янков се закани, ако предложението бъде отхвърлено от мнозинството, от левицата да изнесат фактите, с които разполагат, във връзка със заема.

Чавдар Георгиев добави, че БСП ще подготви и жалба до Конституционния съд.

Румен Гечев пък коментира, че правителството е водило преговори зад гърба на избирателите и народните представители.

"Откъде накъде в документа ще фигурира числото 8 млрд. евро, което никой не им е разрешавал?", попита той.

И отбеляза, че договорите са ратифицирани и без да се знае какви ще са комисионните. Той изчисли, че само 1% комисионни при 16 млрд. лева са 160 млн. лева.

"Тази крупна сума не ви ли обяснява до голяма степен шизофреничното поведение на някои парламентарни групи за броени часове и минути", каза още Гечев.

От левицата продължават да настояват президентът да наложи вето, макар че той вече обяви, че няма да го направи

По този повод по-късно лидерът на БСП Михаил Миков  обяви, че ще изпрати писмо до Росен Плевнелиев, в което ще бъдат очертани "противоконституционните действия на гласувалите вчера в Народното събрание".

"Не може президентът да има претенция за държавен глава, когато не се съобразява с Конституцията и предварително, преди да се е запознал, да казва, че не обмисля вариант за вето", категоричен Миков.

Той обясни, че в дълга не става въпрос за редукция, защото той е бил приет във вида, в който е внесен. Когато се поемат ангажименти в международни договори, те също подлежат на изпълнение, както е по договора и агентите би трябвало да търсят неустойки, предупреди лидерът на левицата.

Миков подчерта, че "вчерашното обещание за женитба" на финансовия министър (с АБВ - б.р.) е крайно юридически неиздържано и няма правно значение. 

"Вчера в НС се видя конфигурация, която днес създава напрежение в политическото пространство - някои политици говорят за оставки, цели ръководства правят неубедителни обяснения", коментира още Миков по повод заявеното намерение на лидера на АБВ Георги Първанов да подаде оставка заради това, че ПГ на коалицията одобри заема.

Вчера станахме свидетели на целувката между Бойко Борисов и Лютви Местан, само че за разлика от онази целувка на Орлов мост (между Местан и Сергей Станишев - б.р.), която беше безплатна и плод на искрено извинение към ДПС, тази целувка си има цена и тя е 16 млрд. лева, коментира и Георги Кадиев. 

По думите му РБ, ПФ, АБВ са се наредили "в този автобус", защото всички се надяват нещо да остане и за тях и то немалко. 

"Вчера станахме свидетели и на салтоморталета в поведението на малки коалиционни партньори от типа на АБВ и ПФ. Станахме свидетели, според мен, и на бъдещия разпад на тази управляваща коалиция", посочи Кадиев. 

По думите му само след няколко месеца тези малки коалиционни партньори вече няма да са там и Бойко Борисов ще бъде изправен пред избора да вкара ДПС във властта или да управлява като правителство на малцинството.