Днес Държавен вестник обнародва ратификацията* на дълга от 16 млрд. лева. Президентският указ за това е издаден още на 25 февруари.

Това обезсмисли писмото на лидера на БСП Михаил Миков, изпратено днес до държавния глава, с призив да наложи вето.

Плевнелиев обаче заяви категорично, че няма да го направи веднага след гласуването в Народното събрание.

В Държавен вестник обаче не са обнародвани останалите договори. Мая Манолова от БСП призова от парламентарната трибуна председателят Цецка Цачева да направи необходимото, за да бъдат обнародвани и договорът за агентство, договорът за дилърство и актът за поемане на задължения от страна на България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. лв.

"Знаете ли, че има и фискален агент по сметките, който ще получи милиони левове, за това, че ще проверява сметките по външния ни дълг", попита тя.

От БСП настояват всички тези договори да бъдат обнародвани, за да могат да сезират Конституционния съд, тъй като в момента това не е възможно.

Социалистката обясни, че когато става дума за международен договор за поемане на задължения от 16 млрд. лева, които ще натоварят българските семейства за години наред, те имат право да знаят колко ще се плати на дилърите, които са адвокатските кантори, какви комисиони ще получат и т.н.

Манолова отправи критики и към Росен Плевнелиев, който "светкавично пуснал" закона за заема.Тя посочи, че остава загадка как президентът "буквално за часове или за минути е прочел съдържанието на договорите, които са над 300 страници".

Цецка Цачева отвърна, че се обнародва Законът за ратификация на международен договор, а не съдържанието на договорите.

Нови "горановки" - със списък на депутати

Заедно с членове на младежката структура на БСП Манолова и нейни колеги от левицата раздадоха на депутати, журналисти и гости на парламента банкнотите, предаде БГНЕС. 

Вижте снимки >>

На лицевата им страна освен Горанов са изброени политическите формации, подкрепили новия държавен заем - ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ и АБВ. На гърба на банкнотите пък са изписани имената на всички 161 народни представители, гласували "за" дълга. 

Младежите сметнаха, че всеки глас на депутат струва 100 млн. лева дълг, заяви Манолова. 

"Нека да е ясно кои са виновниците за този нов дълг на българските семейства.Това е срамният списък с депутатите, които предадоха избирателите и собствената си съвест. Те ще получат присъда от избирателите на следващите избори. Издател на тази банкнота е кабинетът на Бойко Борисов, заробването на гражданите с този дълг е дело на правителството с любезната подкрепа на пет парламентарни групи", добави тя. 

Междувременно младежкото БСП организира протест пред президенството с плакати "16 млрд. робство".


* В "Държавен вестник" е записано,че се ратифицира Договора за дилърство между Република България в качеството на Емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на Организатори и Дилъри относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г., на Договора за агентство между Република България в качеството на Емитент и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на Фискален агент, Платежен агент, Агент по замяната, Агент по прехвърлянето и Агент за изчисляване и Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на Регистратор, Платежен агент и Агент по прехвърлянето относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г., и на Акта за поемане на задължения от Република България в качеството на Емитент относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г.