Нинова участва в кръгла маса на националния политически институт "Димитър Благоев" в БТА.

Преди дни чешката ЧЕЗ продаде активите си в България на малката частна фирма от Пазарджик Инерком груп". Собственик на фирмата е Гинка Върбакова, дългогодишна приятелка на енергийния министър Теменужка Петкова.

Активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

Сделката за продажбата на ЧЕЗ предизвика бурни реакции в политическите среди.

Шефът на енергийната комисия от ГЕРБ Делян Добрев каза, че е помислил информацията за фалшива новина.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която призна, че е близка до семейната фирма, закупила ЧЕЗ, обяви, че ще подаде оставка. Тя и бе поискана лично от премиера Бойко Борисов. От ГЕРБ се чуха гласове, че Петкова не трябва да подава оставка.

От БСП попитаха, защо държавата не се е намесила и не е участвала в покупката на дружеството.

Още утре от левицата ще поканят на среща посланика на Чехия, на когото ще връчат писмо до чешкия премиер и чешкото правителство. Причината за тази инициатива Нинова обясни с твърдение на управляващите, че сделката е направена по чешкото законодателство.

БСП се интересува по време на посещението на чешкия премиер водени ли са разговори за сделката с ЧЕЗ, "поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка, какъв, държавата ще финансира ли през банката за развитие нечий частен интерес, не на Гинка, разбира се.

Не сме толкова наивни да не разбираме, че отзад стои друг, коментира Нинова.

БСП ще отправят запитване и до Европейската комисия. Левицата ще иска проверка дали при сключването на тази сделка са спазени европейските директиви, засягащи темата "Енергетика".

БСП ще поиска и изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Левите искат да го питат водил ли е разговори с премиера на Чехия за ЧЕЗ и поемал ли е ангажименти, кои банки ще се ангажират по тази сделка, правителството ангажирало ли е държавната банка за развитие с финансиране на тази сделка. От това изслушване ще последват изслушване на КЕВР, на Комисията за финансов надзор, на КЗК и всички български институции, каза още Нинова.

Тя посочи, че не вярват на премиера за пълната проверка на сделката на ЧЕЗ, защото ДАНС е подчинена на него по българските закони. Ако е вярно, че той стои зад тази сделка - той ще проверява себе си, коментира тя и допълни, че КЗК му е в пълен контрол.

По отношение на оставката на министъра на енергетиката Нинова каза, че премиерът си е представил за пореден път, че ако даде една жертва в лицето на Теменужка Петкова, проблемът ще бъде забравен. Не няма да бъде забравен, каза Нинова.

Тя посочи, че обръщенито на БСП към президента по отношение на сделката с ЧЕЗ остава в сила. В отговор на репортерски въпрос Нинова посочи, че Истанбулската конвенция не е била изтеглена от парламента. Тя е там и е разпределена на пет комисии, които се произнасят с доклади, каза председателят на БСП.