Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група. Вчера стана ясно, че чешката компания ЧЕЗ е продала активите си в България на "Инерком груп".

„Гинка от Пазарджик е регистрирала тази фирма през септември 2017 г. ,т.е. преди няколко месеца с капитал от 50 хил. лв. тя плаща 320 млн. евро за бизнес, като прави оборот над 1, 5 млрд. лв.

Вярно е, че живеем в пазарна икономика и всеки може да купува и продава активи, но не живеем в дивашка държава. Може би живеем в онази паралелна държава, за която от „БСП за България“ говорим вече година и половина. Има ли истинска държава и ще мълчим ли и сега?“, попита Нинова.

„Г-н Сидеров къде сте, вие сте партньори в това правителство и не бих искала да споменавам какво сте говорили патриотите от тази трибуна за ЧЕЗ, но все пак ваши са думите, че с едни добри адвокати ще изгоните ЧЕЗ от България“, заяви Нинова.

Тя попита толкова ли държавата няма 320 млн., за да си върне контрола върху националната сигурност.
„Не ми казвайте, че това не е модерно, че не е европейско, че това, което предлагаме от много време - държавата да стане собственик, било антиевропейско“, каза Нинова и изброи редица държави, където собствеността на ЧЕЗ е държавна собственост.

Нинова настоя между две вечери българският премиер да даде обяснение има ли правителството на България информация за тази сделка и какво е отношението му към нея.

„Не му завиждам и в двата случая на отговорите. Ако има информация и мълчи, значи имаме освен паралелна държава паралелно правителство и паралелен министър-председател. Ако няма представа за тази сделка, това означава, че задкулисието отдавна е превзело цялата държава“, каза Нинова.

„От "БСП за България" призоваваме омбудсмана на Републиката да вземе позицията как ще защитим правата на 2 млн. български потребители. Призовавам президента Радев. Уважаеми г-н президент, става въпрос за национална сигурност“, коментира Нинова. Тя помоли държавният глава да вземе позиция по този въпрос.

„Призовавам гражданското общество и всички български граждани, става дума за над 2 млн. български граждани, семейства и потребители“, допълни лидерът на БСП.

Нинова призова всички институции и гражданското общество да застанат като един и да кажат: „Не си даваме държавата, г- н Борисов, нито на Гинка от Пазарджик, нито на който и да е този, който стои зад нея. Вие, г-н Борисов, носите персонална отговорност за тази сделка“, каза тя и заяви, че БСП ще бъде против и с всички средства ще се противопоставят на този най-ярък пример за паралелна държава.

Продажбата на активите на ЧЕЗ на малка пазарджишка фирма за мен е смущаващо. Първоначално това ми прозвуча като фалшива новина, коментира по-рано и Делян Добрев, депутат от ГЕРБ. Вицепремиерът Валери Симеонов определи сделката за продажбата на ЧЕЗ като изненадваща.