Социалисти и симпатизанти на БСП  се събраха на Бузлуджа за традиционния събор на левицата.

Митингът  е под надслов "За хората! Справедливост и солидарност!". Бяха поднесени цветя на барелефа "Основоположници на социалистическото движение", на паметника на Хаджи Димитър и на паметника на партизаните от габровско-севлиевския отряд, предаде БНР.

Тази година българските социалисти отбелязват 124 години организирано социалистическо движение в България.

Снощи социалистите почетоха паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война на връх Шипка.

Още с встъпителните си думи водещият Атанас Мерджанов пристъпи към предизборни изявления: "За нашите кметове и съветници обикновеният човек не е абстрактна статистическа единица. Нашите представители в местната власт с чест и достойнство са се справяли с тази задача. 32 кандидати ще участват в изборите наесен", каза депутатът.

"Да бъдеш ляв кмет означава да работиш всеотдайно за общината, да си с ясни и постижими цели и обикновен човек, който познаваживота на трудовите хора", заяви един от досегашните кметове, избрани с подкрепата на БСП.

БСП е единствената европейска алтернатива на това управление, заяви в словото си президентът на ПЕС Сергей Станишев пред събралите се. Нашите кандидати за кметове и общински съветници имат само една задача - да работят за българските граждани, посочи той. Нашето послание е ясно - никой не може да бъде оставен сам, не може да бъде забравен и изхвърлен от лодката, нито социална група, нито личност, каза още Станишев.

Виждаме какво се случва с развитието на България при десни управления, коментира той. Станишев оприличи страната ни на изсъхващо дърво и каза, че замират икономически дейности, расте безработицата и няма социална справедливост. Само социалистите могат да променят тази посока, посочи той и призова за мобилизиране и за кампания от човек на човек, "за да върнем на хората вярата в бъдещето".

Лидерът на БСП Михаил Миков беше категоричен, че има разлика между лява и дясна политика. В речта си пред своите съмишленици на Бузлуджанския събор той очерта курса към местните избори и разкритикува санкциите срещу Русия.

"През последните 25 г. през политическия небосклон преминаха различни проекти - напудрени, лъскави, съставени в български и чужди лаборатории. Само и само да убедят българските граждани, че да продаваш прах за пране и политика е едно и също нещо. За да убедят най-бедния, с най-ниска продължителност на живота и най-гладния гражданин на Европа, че нямало значение дали е лява или дясна политиката", бяха встъпителните думи на лидера на БСП пред съмишлениците му на Бузлуджа.

Лидерът на БСП Михаил Миков се обяви срещу санкциите към Русия и срещу увеличение на пенсионната възраст.

"Ние сме тук, за да кажем, че има значение! Има значение, защото България трябва да има самостоятелна външна политика, която казва "НЕ" на санкциите срещу Русия, които нанасят щети на България", каза той.

Лидерът на БСП отчете и загубата, която партията понесе на предсрочните избори.
"Минахме през тежка година, в която регистрирахме най-тежката загуба и трябва да си го кажем честно. Конгресът начерта приоритетите, за да бъде БСП истинската, автентичната, голямата алтернатива на това управление", каза лидерът на червената партия.

55-годишна жена почина на историческата поляна на връх Бузлуджа днес, където социалистите провеждат традиционния си събор. Това е вторият трагичен случай, помрачил съборът на БСП, предаде БГНЕС от Казанлък.

Днес по обяд възрастен социалист от град Златица почина на поляната под Бузлуджа. Екип на съдебна медицина откара и двата трупа за аутопсия в Стара Загора, където ще установят причината за тяхната смърт.