Изненадващо вчера от столетницата заявиха, че спират разговорите за обща коалиция за издигане на общия кандидат, около когото се обединиха само преди дни. Мотивът беше, че исканията на АБВ били неприемливи - не се съгласили БСП да бъде водеща в коалицията и им извивали ръцете.

В отговор ръководството на АБВ днес даде пресконференция. Зам.-председателят на партията Ивайло Калфин категорчино заяви:

С решението си БСП подари изборите на ГЕРБ, с решението си, ръководството на БСП изгуби изборите. АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на БСП и „Позитано“. Ръководството на БСП се показа като некоректен и губещ доверие политически партньор. Това отблъсква потенциалните партньори. Аргументацията, че БСП не може да преговаря с по-малки партии, е недопустимо не само срещу АБВ. Това поведение хвърля БСП в редиците на екстремистки и ксенофобски партии".

По думите му АБВ ще предложи алтернатива и ще защити тезата си, че кандидатурата не трябва да бъде жертва на партийни интереси. Ръководството ще направи консултации как ще участва в предстоящите избори, уточни Калфин.

По думите му днес вече е късно за инициативен комитет за издигане на Радев, към какъвто от БСП вчера ги призоваха да се присъединият.

На въпрос дали отново са на дневен ред неговата кандидатура, както и тази на лидера на партията Георги Първанов, самият той каза:

"Ще ви отговорим, като му дойде времето. Оттеглянето на моята кандидатура беше заради контекста на преговорите с БСП".

Освне това Първанов заяви:

"Признавам, че вчерашното решение на „Позитано 20" ми напомня, че очевидно здравите сили победиха здравия разум. Не остана мина, която Корнелия Нинова да не настъпи. Защо ѝ се случи така, че нейната брадва не удря никога два пъти на едно и също място? Жалко".

По думите му, познавайки атмосферата в сградата на БСП, никакви подобни ходове няма да помогнат на Нинова. Печелившият ѝ вариант бил със силна коалиция и мощна кампания с един кандидат.

Нинова изви ръцете на ген. Радев да даде съгласие преди излизането на указа. Кому беше нужно това? Звъннах му вчера да го питам какво става и какво правим. Той ми каза, че всичко е наред. Договорихме се да проведем отдавна замислена среща в тристранен формат – БСП, АБВ и екипа на Радев. Когато разбрах като гръм информацията от пресконференция, първата ми работа беше да звънна на Радев. Наближават 24 часа от позвъняването, досега отговор няма“, допълни Първанов и му пожела успех "поне в семейно отношение".

Той уточни по повод разваленото споразумение, че от АБВ са предложили името да е „Коалиция за България“, защото левицата е печелила много избори с него и е разпознаваемо в съзнанието на левия избирател.
От столетницата обаче предложили да бъде „БСП лява България в коалиция с АБВ“, защото искали форматът да е "БСП+".

По-добре е да има нещо патриотично в името. Смутени са, че не могат да дадат повече власт на ген. Радев. За всичко друго нещата се даваха в ръцете на Корнелия Нинова – да разполага с финансите и да представлява коалицията“, допълни Първанов.

Той подчерта, че трябва да се извини на колегите от АБВ за това, че твърде често направил компромиси, надхвърлящи границите на нормалната позиция.

В отговор на въпрос той определи като "груба лъжа" думите на Нинова, че зад гърба им са преговаряли с ГЕРБ и РБ. Надявам се на АБВ повече да не й се налага да избира между ГЕРБ и БСП, добави Георги Първанов.

Запитан дали на балотаж ще подкрепят ген. Радев или кандидат на ГЕРБ, Първанов отговори:

"Ние разчитаме на подкрепата на балотажа за нашия кандидат от всички сродни партии
".

Нинова: Не може на местен вот АБВ да са срещу нас, а после с нас

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред bTV, че АБВ са им предложили безпринципно споразумение. В него се казвало, че и БСП, АБВ си запазват правото да сключват самостоятелни споразумения с други партии, без да се съобразяват с коалиционния си партньор.

На 2 октомври има избори за кметове и общински съветници и за тях по места има коалиция АБВ, РБ и ГЕРБ с общи кандидати срещу БСП, добави Нинова и подчерта:

Как да бясним на хората в тези общини – ние тук в София правим една коалиция с АБВ, за да променим модела ГЕРБ, вие там на 2 октомври ще имате за опонент ГЕРБ и АБВ заедно срещу вас, а на 6 ноември ще се съберете с АБВ срещу ГЕРБ. Този тип безпринципно правене на коалиции само за да участваш във властта доведе до това хората да се отвращават от политическата система”.

По думите й с това решение БСП е сложило край на политиката на принципа 3:5:8 - политиката на прехода.

АНКЕТА: Кой ще е кандидатът на ГЕРБ?