На пресконференция след днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията тя изтъкна като причина проекта на коалиционно споразумение, предложен от АБВ, който категорично не отговорял на тяхната представа, предаде БТА.

"Не приемаме, че сме равнопоставени партии, че кандидатът за президент е равноотдалечен, ген. Румен Радев е кандидат на БСП. Няма да позволим да ни извиват ръцете. Нашето предложение беше тази коалиция да се оглавява от БСП, ние си имаме своята тежест в обществото, те си имат тяхната", добави Нинова.

Тя подчерта, че зад БСП стоят 17% от българските граждани, а зад АБВ едва 1,7%.

Трябва да отчитаме тези факти, когато се събираме. Очевидно това не се отчита. Предложение за състав на коалиционен съвет, за управление на коалицията, за кампания, за щаб, които нарушават това съотношение, за нас не е приемливо“, каза още Нинова.

И допълни, че не приемат "постановката" за президентска република в този или в който и да е следващ мандат.

Тя бе категорична, че няма да се превръща в Бойко Борисов, който търпи прищявките на Реформаторския блок, цитира я "Фокус".

От БСП ще предложат кандидатурата на Радев за президент да бъде подкрепена от широк инициативен комитет и тъй като "не са скъсали" с АБВ ги канят, ако решат, да се включат.

Имахме огромно желание да постигнем единомислие в името на голямата цел да освободим хората от управлението на Бойко Борисов и държавата от срама Росен Плевнелиев, приехме всички провокации. В името на голямата цел да се махне това управление на страната, ние досега приемахме колегиална и почтена позиция", изтъкна още лидерът на БСП.

Тя покани журналистите в четвъртък от 18,30 часа в читалището в „Младост“ на среща, на която Радев ще представи платформата си.

"БСП днес загуби изборите - така решиха, така направиха", коментира лаконично зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин пред журналисти на влизане в централата на партията.

Очаква се утре Изпълнителното бюро на АБВ да се събере, за да обсъди ситуацията.

АНКЕТА: Очаквате ли Бойко Борисов да се кандидатира за президент?