Тогава ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП, съобщи на пресконференция зам.-председателят на партията Димитър Дъбов.

Той припомни призива на ръководството на БСП към социалистите, включени в проекта "АБВ", до началото на тази седмица да преосмислят намеренията си да регистрират паралелна листа за евроизборите.

Времето за това изтече вчера, а от АБВ негласно потвърдиха позицията си, че не приемат ултиматума.

"Досега няма реакция, което означава, че по смисъла и съдържанието на Устава на БСП, тези хора са се поставили извън Устава и членството си в БСП и е налице фактът, че те са прекратили членството си в БСП", обясни Дъбов.

Той уточни, че въпросът ще бъде финализиран на заседанието в събота, като вероятно ще има гласуване, за да бъде констатиран актът на прекратяване на членството им.

"Георги Първанов и Румен Петков са членове на Националния съвет на БСП до 1 февруари, добре дошли са да изложат своите виждания", заяви още Дъбов.

Евродепутатът Илияна Йотова пък коментира по време на брифинга, че последните стъпки на Изпълнителното бюро са били опит за протегната ръка да се изчистят определени противоречия с АБВ, но очевидно тя била възприета като ултиматум.

"Надявам се, че на 1 февруари страницата "АБВ" ще бъде затворена. Очевидно става дума не за разширяване на влиянието на левицата, а за битка за самата партия", добави тя.

Йотова отбеляза, че БСП няма да се яви с две листи на европейските избори, както се внушава в публичното пространство. Партията ще има единна консолидирана листа, която ще стане ясна в началото на следващата седмица.

В сряда в 11:30 АБВ ще даде пресконференция, на която да отговори на позициите на БСП.