Телевизия Ер Те Ел съобщи, че екипът е проверил още сигурността на летище "Завентем" в белгийската столица, а също и на летище "Шарл дьо Гол" в Париж и в Европейския парламент (без да се уточнява коя от сградите в Брюксел и Страсбург).

Репортаж от експеримента със скрита камера бе излъчен днес, а целият материал ще бъде показан по-късно тази вечер.

От записа се вижда, че журналист без служебна карта, но в чиято раница се съдържат опаковани "експлозиви" и метален фалшив взривател, влиза в Съдебната палата.

На скенера за проверка служител му казва, че колкото повече неща сложи в кошницата, преминаваща през скенера, толкова по-добре. Журналистът успява безпрепятствено да премине проверката.

Експерт коментира, че правилото е обратното - в кошницата трябва да има възможно най-малко предмети, за да бъде проверката пълноценна.

Той отбелязва, че е необходимо спешно преразглеждане на обучението на служителите и преоценка на качествата на всеки от тях поотделно - полицаи, жандармеристи, частни охранители.

Телевизията задава въпроса има ли действително сигурност след въвеждането на постоянното присъствие на полицаи и военни край стратегически обекти в Белгия, след като подобен опит е бил успешен за "злосторниците".

В репортажа не се посочват изводите от проверките в ЕП и на френското летище.