Докато той разговаряше с белгийското кралско семейство и с правителствени ръководители, в столицата се състоя протест на около 10 000 души. Пацифисти, феминисти и антикапиталисти бяха дошли да покажат на Тръмп, че не е добре дошъл,

Някои участници носеха плакати "Без забрана, без стена". Повод са опитите на Тръмп да попречи на граждани от няколко мюсюлмански страни да влизат в САЩ и срещу плановете му за изграждане на стена по границата с Мексико.

Днес президентът Тръмп ще се срещне с представители на ЕС, а по-късно ще участва в среща на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО.

"Ние ясно му показахме, че НАТО не е остаряла организация", каза белгийският премиер, цитиран от информационна агенция Белга, след вчераш6ната си среща с Тръмп.

Имаше съмнения в политическата воля на Вашингтон за отношения с Европа, но американският президент показа желание да поддържа силна оста Европа - САЩ, каза Мишел.

Остатъка от деня Тръмп прекара в американското посолство.

Черна гора участва

Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО се събират днес в Брюксел за еднодневно заседание.

Срещата започва в следобедните часове и ще приключи малко преди полунощ българско време.

В нея ще участва и премиерът на Черна гора Светозар Марович, чиято страна ще бъде приета в алианса през юни.

Заседанието ще бъде белязано от присъствието на новоизбраните президенти на САЩ Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон.

Съюзниците ще обсъдят присъединяване на алианса към международната коалиция против "Ислямска държава", без да се обсъжда изпращането на войски.

Очаква се ръководителите на страните от НАТО да обсъдят допълнително укрепване на източния фланг на алианса.

Алиансът получава официално нова централа

НАТО ще получи ключовете от новата си централа в Брюксел, президентът Тръмп ще открие паметник, посветен на чл. 5 от Вашингтонския договор, а германският канцлер Ангела Меркел ще открие паметник с парче от Берлинската стена.

Новият дом на НАТО ще бъде открит върху терен, който преди е бил бойно поле, а днес става символ на сътрудничеството и диалога между съюзници, отбеляза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той уточни, че на мястото на новата централа при строежа са били открити четири неизбухнали бомби от двете световни войни.