Военният комитет на Европейския съюз ръководи всички военни действия в рамките на ЕС, по-специално планирането и провеждането на военни мисии и операции по линия на общата политика за сигурност и отбрана.

В своето изказване президентът Плевнелиев засегна всички аспекти на предизвикателствата пред региона на Балканите и Европа. Поканата към президента да направи изказване пред военния комитет е голяма чест за България и се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Росен Плевнелиев посочи амбицията на България да допринесе за европейската сигурност и отбрана в изцяло променената среда за сигурност.
„Страната ни е проевропейска и допринася за сигурността на ЕС и НАТО в един регион на още тлеещи конфликти, които е възможно бързо да ескалират. България играе отговорна роля за засилване на ангажиментите на ЕС и НАТО на Балканите, за ясна перспектива за членство на държавите от Западните Балкани. Това ще бъде едно необходимо и задължително условие за мир в региона“ – подчерта той.