Съобщението е на  белгийските медии, цитирани от БНР.

От полицията в белгийската столица потвърдиха само, че в "Моленбек" се провежда операция на силите за сигурност.

Би Би Си съобщи, че белгийският премиер Шарл Мишел си е тръгнал по-рано от срещата на върха с Турция, вероятно заради ситуацията в Моленбек.

По-рано белгийската прокуратура обяви, че отпечатъци на Салах Абдеслам са открити в апартамента, обискиран от белгийската полиция в началото на седмицата. Агенция Ройтерс съобщи и за следи от ДНК на Абдеслам, които също са открити в жилището.

Салах Абдеслам е единственият останал жив атентатор от атаките в Париж, който се укрива от властите от ноември миналата година, когато бяха извършени нападенията. 

От белгийската прокуратура съобщиха още, че алжирецът, убит при акцията на белгийската полиция във вторник, вероятно е бил съучастник на атентаторите от Париж.

Мъжът, известен като Самир Бузид, който е бил издирван от френските власти във връзка с нападенията в Париж, е убитият, който в Белгия се е представял с името Мохамед Белкаид.


В кв. "Моленбек" бе обявено извънредно положение

Кметът на кв. "Моленбек" в Брюксел обяви извънредно положение, съобщиха местни медии. Жителите на квартала не могат да излизат от жилищата си или да ги достигнат, ако са навън.

В общината са подготвени условия хората да бъдат подслонени временно.

Причината за извънредната мярка е антитерористичната операция в квартала.

Тази вечер бе предприет щурм на сграда, в която се предполага, че се укрива съучастник на Абдеслам и сградата беше прочистена.

Утре се очаква решението на специалните служби дали равнището на готовност за терористичен удар да бъде променено. Засега то е в третата, предпоследна степен.

"Да не се заблуждаваме, в Европа има нова заплаха; независимо от утрешното решение, дълго ще трябва да останем внимателни. Битката за демокрацията и срещу тероризма не приключва тази вечер", коментира белгийският премиер Мишел

Франция иска екстрадицията на терориста


Франция ще поиска формално в следващите часове от Белгия екстрадицията на Салах Абдеслам - единствения оцелял от ноемврийските атентати в Париж терорист.

Очаквам бързо разглеждане на молбата за екстрадиция, заяви френският президент Франсоа Оланд на съвместна пресконференция с премиера на Белгия Шарл Мишел в сградата на белгийското федерално правителство в Брюксел.

Той добави, че Абдеслам, който е френски гражданин с адресна регистрация в Брюксел, ще бъде разпитван и съден във Франция.

Оланд допълни, че Абдеслам е бил заловен в белгийската столица с двама съучастници.

"Много е важно да има арести, които да докажат цялата истина; трябва да заловим всички съучастници, а те са много повече, отколкото очаквахме; терористичните мрежи са разгърнати в много държави", поясни френският президент.

САЩ помагат на Франция и Белгия в сигурността след парижките атентати

Белият дом заяви днес, че САЩ помагат на френските и белгийските власти за повишаване на сигурността след ноемврийските атентати в Париж и че този процес ще продължи.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест направи изявлението, след като гръмна новината, че Салах Абдеслам, най-търсеният беглец след атаките, при които загинаха 130 души, е ранен и заловен при полицейска акция в Брюксел.

"САЩ очевидно имат сериозни ресурси и възможности и ние ги използваме за подпомагане на френските и белгийските власти, разследващи атаките, както и в усилията им за повишаване на сигурността", каза говорителят.

По-късно американският президент Обама се е обадил на белгийския премиер, за да поздрави службите за сигурност на Франция и Белгия.