"Дабик", онлайн списанието на "Ислямска държава", твърди, че братята Ибрахим и Халид Бакрауи, загинали в атентатите в Брюксел на 22 март, са били основни действащи лица и в нападенията в Париж на 13 ноември, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

В днешния си 14-и брой англоезичното издание пише, че "цялата подготовка за нападенията в Париж и Брюксел е започната" от 30-годишния Ибрахим Бакрауи и 27-годишния му брат Халид.

"Тези двама братя осигуриха оръжията и експлозивите", казва изданието и твърди, че парижките атентати, взели 130 жертви, са били извършени най-вече "благодарение" на братята Бакрауи.

Впоследствие Халид Бакрауи решил, че трябва да извърши още една операция, твърди "Дабик". Той се взриви на 22 март в метрото на Брюксел и уби 16 души.

Същия ден по-големият брат, Ибрахим, се взриви на летището и уби още 16 души.

"Дабик" потвърди изводите, до които стигнаха белгийските и френските полицаи, че вторият терорист самоубиец от брюкселското летище - Наджим Лашрауи, е направил бомбите, използвани и в Париж, и в Брюксел.

Вчера в Испания е арестуван французин, заподозрян, че е доставил оръжия за атентатите през януари 2015 г. в Париж.

Той е 27-годишен французин, разследван за трафик на оръжия и заподозрян, че е доставил оръжията, използвани от похитителя на заложници Амеди Кулибали в еврейски супермаркет в Париж на 9 януари 2015 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

Арестуваният е Антоан Деневи, на 27 години, от град Па-дьо-Кале в Северна Франция. Той е издирван от френските власти и е задържан в обща акция на френската и испанската полиция.

Деневи се яви днес пред съдия в Мадрид, пред когото отрече да е продал оръжията и се съгласи да бъде предаден на Франция, съобщиха испански съдебни източници.

Кулибали уби четирима евреи и полицайка в супермаркета за кашерна храна в Париж, където задържа заложници два дни след като двама въоръжени мъже застреляха 12 души в и около редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" на 7 януари 2015 г.