Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

С тези думи Параскеви Мишу - заместник-генерален секретар на ЕК,отговарящ за МСО, e посрещнала Сотир Цацаров вчера в белгийската столица.

"Вече виждаме вашите действия по изпълнението на препоръките в мониторинговите доклади. Надяваме се всичко да продължи по този начин", е заявила още тя.

Мишу е допълнила, че има известни слабости, но се надява компетентните за това институции да вземат адекватни мерки.

"През тази година трябва да се фокусираме върху препоръките заедно, за да може тя да е,ако не последна, то поне предпоследна за МСО", е допълнила зам.-генералният секретар на ЕК.

Тя е оценила като отлична работата на прокуратурата.

"За нас е важно,че България вече не прави грешки. Затова не бихме искали да видим връщане назад. МСО не е политика и не е инструментариум за политика. И ние не сме позитивни, а сме реалисти - когато видим успехите, ги оценяваме обективно и честно", е подчертала Мишу.

"Пред България стоят много предизвикателства във връзка с предстоящото Председателство на ЕС догодина", е заявил пък г-н Фонсека Морильо, зам.-директор на Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" в ЕК пред българския главен прокурор.

По думите му предстоящата година е важна и за създаването на Европейската прокуратура и за реформите в Евроджъст и България и българското държавно обвинение са важен партньор в тези процеси.

От своя страна Цацаров е представил пред домакините си готовността на прокуратурата да участва на експертно равнище при подготовката на нови НК и НПК. Той е обявил резултатите по изпълнението на препоръките както по МСО, така и по независимия експертен анализ, изготвен от европейски прокурори през 2016 г. Дискутирани са и предстоящите избори за членове на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия. Особен акцент в разговорите е било редуцирането на броя на прокуратурите в страната, се казва още в официалното съобщение.