Летището спря работа в най-натоварената част на деня, когато обичайно излитанията и кацанията се изпълняват на т. нар. минимум на разделение в полетите - около 30 секунди.

Вижте снимки >>>

Това бе част от възпоменателната церемония, на която присъстваха кралят и кралицата на Белгия, както и цялото правителство.

На летището пред взривения преди година терминал бе издигната трибуна, пред която бяха допуснати единствено официални лица, роднини на жертвите, както и служители от спасителните екипи, работили в деня на атентатите.

Крал Филип положи венец от бели цветя пред входа на терминала, където преди година загинаха 16 души. Имената на жертвите бяха прочетени на фона на музика, изпълнена на виолончело, пред стена с надпис "Винаги ще помним 22/3".

Точно в 7.58 ч. местно време участниците в церемонията запазиха минута мълчание, а телевизионните камери показаха служители на летището, хванати за ръце или коленичили, със сведени глави и дълбоко разстроени.

По-късно днес в парк край аерогарата ще бъде открита възстановената статуя "С мисъл за полет" на Оливие Стрьобел, унищожена от взривяването на терористите.

Кралят, кралицата и правителството напуснаха района с влак, с който ще стигнат до Европейския квартал на Брюксел. Там те се прехвърлиха за една спирка с метро до станцията "Малбек", поразена от терористите близо час след нападението на летището. В 9.11 ч. градският транспорт в Брюксел също спря за минута. Това е моментът на терористичното нападение в метростанция "Малбек".

На възпоменателната церемония на метростанцията присъстваха кралят, кралицата и представители на правителството и Федералния парламент, както и близки на 16-те жертви и на пострадалите от атентата.

Държавният глава положи венец пред възпоменателната стена, поставена в предверието на станцията и изпълнена с послания на състрадание.

Пътниците в градския транспорт бяха призовани вместо мълчание, да вдигнат шум в паметната минута, като ръкопляскат на фона на клаксоните на превозните средства.