Държавната телевизия Ер Те Бе Еф и други медии съобщиха по-рано, че кола е разбила през изминалата нощ охранителна преграда и е последвала експлозия, която нанесла сериозни щети на сградата.

Вижте снимки >>>

Съобщенията за избухнала бомба вероятно са неверни, по-вероятно е да става дума за палеж на една от лабораториите, заявиха обаче по-късно властите, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

"Едва ли е тероризъм. Криминална проява е. Не мога да потвърдя наличието на бомба", каза говорителка на прокуратурата.

Петима души бяха задържани във връзка с пожара, съобщи още говорителка на брюкселската прокуратура. След разпит те са били освободени и засега не са им предявени никакви обвинения.

Следователите съобщиха, че заподозрените подпалвачи са опожарили лаборатория за анализ на проби от ДНК, които се събират от местопрестъпления.

Целта може да е била унищожаване на доказателства, каза говорителката на прокуратурата.

Според нея е възможно чутата експлозия да е била причинена от запалени лабораторни материали.

Към момента не е известно какво е причинило взрива, но според говорителя на пожарната Пиер Мейс "по всяка вероятност не е инцидент“.

"Експлозията беше изключително силна“, посочи Мейс.
"Прозорците на лабораторията са били изхвърлени на десетки метри разстояние“, допълни той.

По думите му около 30 пожарникари са се борили с огнената стихия, предизвикана от взрива, който е станал около 3 часа през нощта.

Институтът по криминология е част от федералната съдебна система на Белгия. Той се занимава с извършване на научни анализи, свързани с престъпления и изучава функционирането на наказателната система.

Европа е в повишено състояние на тревога след нападенията на "Ислямска държава" в Париж и Брюксел през изминалата година.