Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че кабинетът издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

В първи реакции от Брюксел евродепутати от водещата дясна Европейска народна партия, от втората по големина група на социалистите и от третата по численост в Европейския парламент група на Либералите приветстваха номинацията на Георгиева.

Унгарецът от ЕНП Йозеф Сайер заяви, че изборът на българското правителство е добър.

"Госпожа Георгиева беше много активна, както в региона на Източна Европа, така и в целия Европейски съюз. Тя получава много подкрепа за работата си през този мандат. Скоро ще има и официална позиция на групата ни, но ние искаме да я видим на този пост в ООН", заяви Йозеф Сайер, цитиран от БНР.

Германският евродепутат от групата на социалистите Йо Лайнен допълни, че България и цяла Европа могат да се гордеят с Георгиева. От сърце й пожелавам да стане генерален секретар на над 7 милиарда души на тази планета, каза Лайнен.

Представителят на германските либерали Александър Граф Ламбсдорф изрази увереност в добрите шансове на Кристалина Георгиева.

"Крайно време е да се преодолее блокажа в процедурата с номинациите в Ню Йорк и Кристалина Георгиева може да се окаже точния кандидат за това.
Както знаем, решаващ глас имат 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност. Още от работата си в Световната банка тя има опит както с американците, така и с руснаците. Надявам се Русия да я подкрепи, тъй като българо-руските отношения традиционно са добри", подчерта Александър Граф Ламбсдорф.

"Изцяло подкрепям решението на българското правителство да номинира Кристалина Георгиева за най-високия пост в ООН, тя е чудесен кандидат."

Това написа в профила си в "Туитър" латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс веднага след разпространяването на новината от София. Страната му бе спомената този месец заедно с Унгария и Хърватия като част от група държави от Централна Европа, готови да подкрепят евентуална кандидатура на зам.-председателя на Европейската комисия за генерален секретар на ООН.

В профила на премиера Бойко Борисов в "Туитър" бе разпространено на английски съобщението с коментар: "Смятаме, че това ще бъде една по-успешна номинация".

Към този момент все още няма официален коментар от самата Кристалина Георгиева, която участва в редовното заседание на колежа на комисарите в Брюксел.

Междувременно се разбра, че Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск, докато трае кампанията й за избор за генерален секретар на ООН. Това съобщи на пресконференция днес говорител на ЕК. Временно длъжността на Георгиева ще бъде изпълнявана от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Според процедурата в случаи, какъвто е кандидатурата за генeрален секретар на ООН, само председателят на ЕК Жан Клод Юнкер има право да реши, предвид конкретните обстоятелства, дали участието на Георгиева в надпреварата е съвместимо с упражняването на функциите ѝ на заместник-председател на Комисията.

Още през ноември миналата година говорителят на Юнкер - Маргаритис Схинас, призна пред изданието "Юрактив“, че въпросът за номинацията на Кристалина Георгиева е възможно да бъде поставен на по-късен етап.