Това единствено по рода си изложбено пространство е разположенo на площ от 250 кв. м на бивш паркинг в модернистичния квартал в Лакен, който предстои да бъде превърнат в място на творчески изяви. Той ще остане там до 30 юни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В четири изложбени зали може да се проследи капитализма от зараждането му, за което все още съществуват спорове, до неговите алтернативни системи.

Изложението е претърпяло развитие от създаването си през 2014 година досега. Екипът е работил със студенти по сценография от Висшето училище Сен-Люк в Брюксел, за да направи ново представяне.

Изложението вече е на два езика - френски и холандски - и са включени нови теми: финанси, здраве, хранене, комфорт, околна среда и свръхпотребление.

"Не сме за или против капитализма. Описваме го, за да предизвикаме дебат сред посетителите. Идеята е да се предложи пространство за размисъл", обяснява Мод Елоен, една от организаторките.

Чрез аудио и видеоклипове, предмети от всекидневието, снимки, инфографики и инвентивна сценография, музеят на капитализма се стреми да има едновременно игрова и дидактическа роля.

Интерактивноста е изведена на преден план: посетителите са поканени да участват в задаване на въпроси посредством различни игри, но и чрез една "стена на алтернативите", където всеки може да предлага свое решение на проблемите и кризите, предизвикани от капитализма.

Тази гражданска инициатива, учредена от млади доброволци, е привлякла над 9000 посетители от създаването си в южния белгийски град Намюр.

"Идеята се роди след едно пътуване до Чехия. Един от нас беше посетил музея на комунизма в Прага и след завръщането си в Белгия разпрати съобщение на познатите си, обяснявайки хрумването си", разказва тя.

"В началото бяхме едва четирима, после се разраснахме. Сега сме петнайсет", отбелязва Мод Елоен, като уточнява, че организаторите планират да "изнесат" музея и в чужбина - във френския град Лион.

Доброволците търсят също така място, където да установят постоянна версия на музея и обмислят дори да създадат летящ вариант на експозицията, която да пътува навсякъде по поискване - "също така изчерпателна, но по-лека".