„Голямото хоро вече е традиция за Брюксел и за общностите на балканските държави в града. То е олицетворение на европейските ценности и демонстрира красотата на различните лица на нашия континент. С Голямото хоро в столицата на Европа показваме, че българската общност е активно свързана със своите обичаи и отворена към света“.

Това заяви евродепутатът Ева Майдел пред събралите се на централния площад в Брюксел жители и гости на града, взели участие в хорото, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

Вижте снимки >>>

Българско хоро се вие за пети пореден път на централния площад в Брюксел, като Ева Майдел продължава традицията, започната от Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия (2014 – 2016 г.).

За първи път тази година хорото се провежда под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

В официалната церемония участие взеха заместник-кметът на Брюксел с ресор култура Карин Лалийо, белгийски политици и посланиците на България и други балкански държави в Белгия.

„Радвам се, че жителите и гостите на Брюксел имаха възможността да се насладят на изпълненията на талантливите български артисти – музикантите и танцьори от ансамбъл „Златна Тракия“ в акомпанимент на Народния оркестър на Хасково“, коментира Майдел.

В танците се включиха българи от Белгия и съседни градове в Холандия и Германия. Голямото хоро се проведе в рамките на фестивала Balkan Trafik!, в който участие взе и легендата на балканската музика Горан Брегович.