Представители на Европейския съюз намекнаха, че британският премиер Дейвид Камерън може да започне процеса, при участието си на среща с европейските лидери в четвъртък, предава Ройтерс, цитирана от Агенция "Фокус".

«Процесът може да бъде стартиран чрез писмо до председателя на Европейския съвет или чрез официално заявление на среща на Европейския съвет, вписано в официалните записи на срещата», заяви говорител на Европейския съвет.

Камерън ще се присъедини към останалите европейски лидери по време на срещата на Европейския съвет в четвъртък, 30 юни. В петък, той заяви, че ще остави своя приемник на премиерския пост да задейства член 50 от Договора за функциониране на ЕС (ДФЕС), който предвижда двугодишен период за напускане на Съюза.

Това раздразни европейските лидери, които искат бързо уреждане на въпроса, за да се намали несигурността.

Някои привърженици на Брекзит отдавна смятат, че Великобритания трябва да се цели в преговаряне на нови цялостни взаимоотношения с ЕС, търсейки достъп до пазара му, без формално обвързване с политиките му.

Подобно развитие притеснява европейските власти, заради техните страхове, че продължителни преговори могат да отключат "ефекта на доминото" за предоговаряне и напускане на други страни-членки.

Те не виждат правен начин Обединеното кралство да бъде принудено да започне процеса, но оказват политически натиск върху премиера Камерън да спази обещанието си за незабавно започване на процеса, в случай на победа на кампанията за напускане.