Това заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел. Българският премиер взема участие  в редовното заседание на Европейския съвет, което се провежда на 14 и 15 декември в Брюксел.

С нашия приятел Себастиан Курц, който се надявам до дни да направи правителство в Австрия,  сме се разбрали така да водим председателството, че от 1-ви януари до 31-ви декември 2018 г. приоритетите да вървят по своя ред – на първо място са европейският бюджет и темата за Западните Балкани. На 16-17 май в София темата ще бъде поставена на масата на Европейския съвет.

"Това е изключително важно и се надявам, че ще имаме крачка напред. Очаквам подкрепата на ЕНП по тази тема, тя е важна за Балканите. Не случайно и Първата и Втората световна война започват от Балканите. Сигурност просперитет и прогнозируемост на Балканите е изключително важно за ЕС", заяви Борисов. 

Борисов заяви също, че на Брекзит трябва да се гледа прагматично. Тази тема ще бъде разгледана и по време на заседанието на Европейския съвет. Министър - председателя припомни, че само преди два дни се е срещнал с премиера на Великобритания Тереза Мей. 

Финансовият и икономическия залог на Брекзит, а също и чисто социалния и човешки фактор е много важен, подчерта Борисов. 

Относно въпроса за общата европейска армия, Борисов повтори, че се дават огромни средства за отбрана, като ефективността не е поставена на преден план.