Нападателят е мароканец на име Усама З., съобщи белгийската прокуратура.

По данни на някои издания той е от столичния квартал "Моленбек", прочут като свърталище на джихадисти. Вестник La Derniere Heure по-рано съобщи, позовавайки се на полицейски източници, че терористът живеел в местната комуна и е на 37 години.

В Моленбек в северозападната част на Брюксел живеят предимно преселници от Северна Африка.

Оттам са и ключовите участници в терористичната групировка, организирала мащабните терористични актове в Париж на 13 ноември 2015 година и в Брюксел на 22 март 2016 година.

По данни на службите терористът е пренасял и възнамерявал да взриви "голяма бомба в куфар", но се е провалил, вероятно защото е бил пълен аматьор. Нападателят крещял, че "Аллах е велик", както и думи за джихад. В куфара е имало газови бутилки и пирони.

След като е задействал взривното устройство в близост до група хора, той е побегнал надолу към коловозите, а след това се е върнал в залата за пътници и се е насочил към военен патрул.

Куфарът е гръмнал два пъти, като вторият взрив е бил по-силен. Терористът не е бил опасан с взривно устройство, както гласяха първите информации.

Взривът, който е задействал, не е бил достатъчен да убива. Нападателят е издъхнал, след като е бил прострелян от военните. Засега няма връзка с други случаи, терористът е нямал съучастници на гарата.

Засега Белгия не променя равнището на готовност за нов атентат, а масови прояви не са отменени. Движението на влаковете през Централната гара е възстановено.