Това съобщи заместник-областният управител на Кюстендил Силвия Велкова, която е и председател на областната епизоотична комисия.

Положителните резултати са станали известни днес, след анализ на изпратените вчера проби на 32 души от град Рила. С това заболелите хора от бруцелоза стават 13.

Става въпрос за хора, които са били в контакт с вече заразените и са консумирали същата храна.

Велкова посочи, че резултатите на други двама жители на Рила са показали стойности, които са близки до положителните.

"Те не са категорично положителни и затова ще им бъдат направени нови изследвания", уточни Велкова.

От животните в различни стопанства вчера са взети 219 проби, а днес е станало ясно, че 80 от тези проби са положителни. Болните животни ще бъдат евтаназирани в четвъртък.

"Местното население, личните лекари, навсякъде са информирани за симптоматиката на заболяването. Основно по тяхна информация се правят прегледи и се насочват хора за взимане на проби, за да обхванем максимален брой хора, взимането на кръвни проби продължава”, обясни Силвия Велкова.

Всички заразени хора са над 30-годишна възраст. По двама души са във възрастовите групи 30-34 години, 35-39 години, 45-49 години, 50-54 години. По един заболял има във възрастовите групи 55-59 години, 60-64 години и над 65 години.

„Има предположение, че заразата може да е дошла от животно за разплод, което е използвано и което може да е внесено нелегално, но това е само предположение. На този етап е установено, че най-вероятно източникът на зараза са доказани с бруцелоза животни в град Рила”, поясни Силивя Велкова

През следващите дни ще продължи кампанията за изследване на хора и животни в Рила. От Регионалната здравна инспекция в Кюстендил казаха, че предстои изпращането за анализ на нови 87 проби на хора.

Заболяването бруцелоза беше констатирано през миналата седмица в три животновъдни обекта в град Рила. Тогава положителни се оказаха 15 проби на кози. Положителни резултати при изследвания дадоха и пробите на 11 души от Рила.

Карантина

В сила са възбраните за използване на мляко, млечни продукти и продукти от животински произход за човешка консумация на територията на град Рила.

Забранено е клането и движението на животни от и към града. В петък в Рила е имало и кампания за доброволно предаване на продукти от заразени животни.

Разширен е периметърът на забраната за продажба на домашно мляко, месо и техните производни на територията на общините Дупница, Бобошево и Кочериново.
Най-вероятно ще се ограничи и придвижването и продажбата на животни.

Междувременно Агенцията по храните отново въведе задължителна дезинфекция на преминаващите през ГКПП Капитан Андреево превозни средства. Целта е да се намали рискът от пренасяне на зараза от съседна Турция. Извършването на дезинфекция е една от мерките за биосигурност, аргументират се от Агенцията и припомнят, че от началото на годината дезинфекцията беше спряна, но след избухването на заразни болести в Турция в близост до нашата граница се налага подновяването й.

Заболяването има дълъг инкубационен период

Бруцелозата е заболяване, което протича като туберколозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и чрез консумация на мляко от тези животни.  От бруцелоза боледуват най-много козите и овцете и по-рядко – едрите животни.

Бруцелозата има продължителен инкубационен период. Възможно е хора, които са показали отрицателен резултат, всъщност да са заразени и до 1 месец да дадат положителен резултат", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от "Фокус".

Затова той подчерта, че който е пил термично необработено мляко или е ял сирене, произведено от такова мляко, ако е дал отрицателен резултат, но след време вдигне висока температура, трябва задължително да се изследва отново.

"В момента това е много важно да се знае от хората, защото е в интерес на здравето им”, подчерта проф. Кантарджиев.