Това е подчертал водачът на кампанията за Брекзит и фаворит за следващ премиер Борис Джонсън, предадоха Ройтерс и БТА.

В редовната си колонка в "Дейли телеграф" бившият кмет на Лондон пише, че сега Великобритания може да изгради отношенията си с ЕС по-скоро на базата на свободната търговия и партньорство. Тя ще може да сключи споразумения за свободна търговия и с икономики в растеж извън ЕС.

Джонсън каза, че управителят на Банк оф Ингланд Марк Карни, който преди референдума бе атакуван от привърженици на Брекзита, трябва да остане на поста си. "Икономиката е в добри ръце", поясни Джонсън.

Никой не бива да се съмнява в непоколебимостта ни да запазим фискалната стабилност, заяви от своя страна днес британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс и БТА.

Британската икономика може да се изправи пред това, което я очаква, допълни той.

Страната ще задейства член 50 от Лисабонския договор, само когато е готова за това, каза още Озбърн. Това е отговор на изразяваното вече нетърпение Лондон да тръгне на практика към напусккане на съюза.

"Само Великобритания може да активира член 50-и. Според мен ние трябва да направим това, само след като имаме ясно виждане за новите споразумения, които ще се опитаме да постигнем с нашите европейски съседи", поясни министърът.

Член 50-и от Лисабонския договор е клауза, която предвижда задействането на излизането на една страна от ЕС, а досега такова нещо не се е случвало.