Това съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров, цитиран от "Фокус". В музея скелетът ще бъде изследван от изтъкнатия антрополог проф. Йордан Йорданов, ще бъде обеззаразен и подреден в специална витрина.

По думите на Димитров най-вероятно през идващия уикенд посетителите на музея ще могат да видят "това странно свидетелство за вярванията и суеверията на нашите предци".
"На тези, които се страхуват "вампирът" да не донесе нещастия на София и на софиянци, ще отговорим, че той е "обезопасен" чрез пробождането с железен кол още през Средните векове. В този смисъл той е по-малко опасен и от утилизиран снаряд", обясни с чувство за хумор бившият министър.

В Националния исторически музей са постъпили искания от продуценти от Би Би Си – История и РТВ Русия за заснемане на телевизионни филми за находката.

Двата скелета на мъж и жена, прободени с метален предмет в гърдите, бяха открити от археолози в Созопол в началото на месеца. Става въпрос за погребения на високопоставени личности. И двете тела са погребани до абсидата на църквата, където вечния си покой са намирали само отбрани личности. Тялото на мъжа е прободено с железен кол. Според Божидар Димитров вероятно приживе той е бил много лош човек, от когото хората са се страхували, заради това след смъртта му са го проболи, за да не вампиряса. Възможно било и да е бил интелектуалец, който се е отличавал от повечето хора.

На никого не пише на челото „вампир” и зъбите не са му по 3-4 см или повече. Това е един археологически факт, който интерпретираме в аспекта вампири, коментира за "Фокус" Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол.
"Единият скелет има по-крепка костна система. В лявата част на гърдите имаше забит предмет – триъгълен, масивен, който прилича на рало. На другия, който е в съседство до него, имаше поставен в областта на слънчевия сплит продълговат железен предмет, който след като го извадихме, не ми прилича на някакъв конкретен точно определим предмет”, обясни Недев.