Това заяви за Дир.бг проф. Божидар Димитров, който стяга надпартийно движение "Кан Кубрат". Движението ще бъде учредено през март. 

"Чудесно, че Трифонов препитва, желаещите за проекта му. Излизат хубави прекрасни хора. Но как, ако няма президентска република ще ги назначи за министри? При парламентарна република естествено партиите предлагат хората за тези постове, за да дадат работа на свои партийни функционери, които обикновено са хора пропаднали в живота и за това са решили да стават политици.  Социоложка ще става министър на МВР, фризьорка ще става министър на културата и т.н, защото партийният функционер трябва да яде. Ти можеш да имаш прекрасна гарнитура, но само при президентска република, президентът, който е надарен с правомощия като Макрон, Тръмп, Путин, министър на културата ще бъде не просто добър художник, но и добър организатор, примерно Светлин Русев", заяви Божидар Димитров.

Според него, парламентарната република има свойствата да се изчерпва.

"Партиите не слагат начело в значими ресори в икономиката, в културата, здравеопазването най-качествените хора, а слагат партийни функционери. При нас изчерпването идва през 1931 - 1934 г., когато партиите така се нацепват на крилца, звена и т.н., че на дъската на 23 аудитория не стигаше на проф. Величко Караджов да начертае разклоненията само на една партия, примерно Земеделската. И тогава  създават Народен блок - правителство от неспециалисти, за да създадат работа на повече коалиционни партньори и измислят и области, и какво ли не. Резултатът е, че когато деветнайсетмайковците правят преврат и забраняват политическите партии народът им благодари. И царят му харесва това положение и започва да прави правителства така", коментира Божидар Димитров.

Това, което ни сближава с Трифонов е желанието да се промени по някакъв начин модела на управление в България. Това, което ни разделя, е подходът.

Попитан как едно надпартийно движение ще успее да се справи и постигне своите цели,  Димитров заяви: 

"Няма да е лесно, защото съгласно Конституцията трябва да се свика Велико Народно събрание. Ние ще се опитаме да направим референдум с въпрос "Съгласни ли сте да се свика Велико Народно събрание със задача да промени формата на управление на България от парламентарна република на президентска република". България да бъде най-сетне управлявана от истински елити, защото измъкнатите от елитните кръчми партийни функционери не са добри специалисти. Добрите специалисти са 20 000 професори, доктори, член кореспонденти, академици", посочи Димитров.

Според него патриотите е трябвало вместо да се занимават с референдум за джендъри, да оправят демографията, да приемат закон за българското гражданство. 

Запитан какво смятате да правите, ако станете президент и какви ще са първите мерки на правителството ви, Димитров заяви:

Първото, което ще направя, е, че ще сложа край на гражданската война, започнала в България през 1923 година и продължаваща и до ден днешен.

Второ - ще отменя три четвърти от лицензионните режими, които пречат на икономиката да се развива и да бележи ръст 14%, а не 4%. От 2000 поне 1500 могат да се отменят даже и повече.

Ето как ще дойдат в България 4 милиона руски туристи, защото в момента 1 милион не достигат, това е чрез отмяната на системата на визи за Руска федерация, Беларус, Казахстан и Турция. В момента визите ги дава индийска фирма, спечелила търг на външно министерство. Това просто вони на корупция и за това при нас идват 800 000 туристи. В Гърция, която също е член на ЕС, визите се дават на самата граница.

Трето, административна реформа, която да свие областите до 6.