"С внимание и голямо уважение следим изявленията на руски топ мениджъри и се отнасяме със съжаление към основния инвеститор да спре работата по "Южен поток". България беше надежден партньор в този проект", посочи дипломатът.

По думите му българските компании продължават да работят по проекта "Южен поток" и изпълняват задълженията си по сключените договори.

Много внимателно следим, какво говорят публичните фигури в Русия, но ние имаме и договорни задължения, които в рамките на тези договори официално никой не е отменял, посочи Бойко Коцев.

По думите му публичните изказвания и договорните отношения не са едно и също.

Той допълни, че в Европейския съюз сега се обсъжда как регионът да бъде осигурен с енергийни ресурси.

"Получаваме газ от три направления, сега се разработва и четвърто - Каспийския регион, в перспектива и пето - от Близкия изток. За нас това е много важно, тъй като, когато Русия и Украйна се карат, страда България", отбеляза Коцев.

Дипломатът припомня спирането на газопровода, стигащ до България.

"Оттогава работим по диверсификацията, активно разработваме връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. България има разклонена газотранспортна система, която я прави надежден транзитен партньор", казва той.

По данни от геоложки проучвания в българския континентален шелф има големи залежи от газ и ние планираме да започнем разработването им, посочва посланикът.