Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по повод думите на премиера Бойко Борисов, че Висшият съдебен съвет работи лошо.

Миналата седмица министър-председателят обяви, че за да се състои съдебната реформа, трябва да се направи промяна на Конституцията, чрез която да бъде избран нов състав на ВСС - с по-кратък мандат и разделен на две колегии - на съдии и на прокурори.

Христо Иванов обаче се обяви против механичното прекратяване на мандата на ВСС без да има оценка за работата на съдебните кадровици от тези, които са ги избрали.

Днес той коментира пред журналисти, че дебатът по темата върви зле, защото всичко се свежда до лични въпроси.

"ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Ако говорим за предсрочно прекратяване на мандата му, това ще стане с решение на Народното събрание, с което се приемат едни или други промени в Конституцията и ще зависи как точно ще изглеждат тези промени. Ще четем Държавен вестник, ако изобщо се стигне до промени", заяви министърът.

Той допълни, че не зависи от него какви конституционни промени ще бъдат предложени и приети от парламента.

По думите на правосъдния министър, механичната смяна на едни с други или оставяне на някой просто да си довърши мандата не е добър начин за подобряване на ситуацията.

"Оценката за работата на ВСС ще бъде дадена от магистратите и от парламента", допълни Иванов.

Правосъдният министър е поканил за разговори лидерите на основните опозиционни политически сили, като имал основания да смята, че срещите ще се състоят.
Не уточни обаче кога се очаква да се случи това.

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?