Пред БНТ лидерът на "Да, България", който подаде оставка от кабинета "Борисов 2" заради провала на съдебната реформа, коментира, че Борисов не може да произведе промяната, от която обществото има нужда. А, по думите му, тази промяна не може да бъде отлагана.

Според Иванов едноличният модел на управление на Борисов трябва да отиде в миналото и на тези избори хората не са гласували "за" него, а са били затворени в избора между него и Корнелия Нинова.

"Борисов достатъчно ясно усеща, че се свлича по сцената, г-жа Нинова още не го усеща и това плаши хората, защото излъчването е за разрив с действителността", добави той.

Лидерът на "Да, България" подчерта, че колкото по-кратък е животът на този парламент, толкова по-добре за демокрацията, защото той не може да донесе промяна.

"Този парламент е доминиран от Пеевски, можем да го наречем  "еднопеевски" и всички, които са там, са доказали, че не могат да правят промени", коментира още Иванов.

На пресконференция той допълни, че единственото, което трябва да направи новото Народно събрание, е да отговори на желанието на гражданите за промяна в избирателната система, да се разпусне и да има нови парламентарни избори. На пресконференция той уточни, че не подкрепя буквално въпросите от референдума, а волята на хората за повече отговорност в политиката, за повече мажоритарност, за по-ясна норма за субсидиите, предаде БТА.

По повод резултата на неговата коалиция на вота - едва 3%, които не им позволиха да влязат в Народното събрание, Иванов каза, че не могат да го нарекат успех, но за тях той е важен.

"Да, България" съществува от 10 седмици. Привлякохме доверието на 100 000 души, въпреки че бяхме най-атакувани медийно. Имаме над 800 медийни атаки, две дебели книги... Времето не ни стигна. Още една седмица и щяхме да бъдем в парламента", отбеляза Иванов.

Той допълни, че са показали присъствие в цяла България и в чужбина, като над 70% от избирателите им са с висше образование, а 60% са под 40 г.

"Опитен социолог ми каза, че никога не е виждал подобна разбивка на вота за партия", заяви ексминистърът, който вижда знак, че от това, което правят, има смисъл.

По повод несъстоялото се обединение с "Нова Република" Христо Иванов заяви, че Радан Кънев е закъснял с усилията си, но въпреки това от "Да, България" не са се отказали това да се случи в бъдеще.

"Да, България" отказа да влезе в атаки срещу "Нова Република". До голяма степен това беше едностранно, така че от наша страна няма изгорени мостове. Ние сме готови на взаимодействие. За нас е много важно да спечелим доверието на избирателите от цялата демократична общност и да работим с всички техни представители. Благодарни сме на нашите партньори за подадената ръка в труден момент. Гледаме на това като на дългосрочно партньорство", допълни пред БНР Иванов.

Според него оттук нататък конкретните формати са въпрос на развитие на политическата ситуация. Той обаче смята, че усилието за обединение на дясното не може да бъде само между неговата партия и "Нова Република", а много по-широко.

Христо Иванов каза още, че това, което се случва вдясно, е окончателното плащане на цената за коалиционния модел на Реформаторския блок. Според него поредният такъв блок, дори да доведе до влизане в НС на няколко души, не би помогнал да се изгради политическа алтернатива.