Министър-председателят поясни, че предприятието, в което ще се реализира иновативна концепция за хибридно капсулиране на автомобилни уплътнения, е огромна инвестиция, като в нея България дава едва 10-15%, а всичко останало е от Европа, предаде "Фокус".

Правителството в пълен обем изпълнява европейските програми, каза още Борисов и призова да се откриват нови мощности в страната.

Вижте снимки >>

Той подчерта, че продукцията ще бъде изнасяна по целия свят и поздрави кмета на Стара Загора, че е насърчил турската компания изпълнител „Стандарт Профил груп" да избере България.

По-късно премиерът написа във Фейсбук:

"Щастлив съм, че успяхме да осигурим добри бизнес условия и политическа стабилност и все повече големи, международни инвеститори започват да избират България".

Заводът произвежда уплътнения за автомобилни гиганти от 30 страни, сред които „Фолксваген", „Фиат", „Рено", „Даймлер", а инвестициите са в размер на 21 млн. лв. и в следващите две години ще бъдат разкрити 450 нови работни места, уточни кметът Живко Тодоров (ГЕРБ). Това е прекрасна новина, добави той. Очаква се до 2016 година работещите за тази международна компания в България да достигнат 1600 души.

На церемонията присъства и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, който благодари на Борисов и цялото правителство за визията, която имат за общо бъдеще с Турция и изграждане на обща зона за благоденствие.

България е най-важната и с най-голямо предимство от съседните ни страни", каза той.

Целият производствен обем на компанията за Европа, ще се предоставя от старозагорския завод, увери пък главният изпълнителен директор на „Стандарт профил" Турхан Семизер.

Преди дни, когато откри нов завод на "Лукойл" в Бургас, премиерът заяви, че през следващите месеци ни чакат около милиард нови инвестиции в различни заводи, където ще бъдат създадени и нови работни места.

"Мога само да поема ангажимент, че този курс на правителството ще следва и няма да има отстъпка. Имайте предвид, че тези думи, статистики, които излизат от Евростат за намаляване на безработицата, вдигането на индустрията, докарват нови и нови инвеститори", каза още Борисов тогава.

Неотдавна в Божурище пък бе открит завод за производство на уреди за управление на климатични инсталации за автомобили на германската компания “Бер-Хелла Термоконтрол“.

Днес премиерът наблегна и на първия приоритет на кабинета - откри два пъти асфалтираната магистрала "Марица".


АНКЕТА: Накъде върви България, според вас?