На церемонията присъстваха още външният министър Екатерина Захариева, експрезидентът Росен Плевнелиев, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, кметът на Пазарджик Тодор Попов, Андреас Костал – Изпълнителен директор на Холдинг „Костал“, Йохан Грабовски – Генерален мениджър на „Костал България Аутомотив“.

"Най-големият проблем в момента ни е работната ръка", започна своята реч Борисов.

"До преди няколко години говорихме за безработица, а сега не можем да намерим хора за работа. Миналата седмица открихме най-големия разпределителен център на "Лидъл" за Балканите. Дай Боже, другата седмица ще открием още един проект за милиони. Искам да благодаря на немските ни приятели, на канцлера Ангела Меркел. Интересът към нас е реален. Ние трябва да отговорим с квалифицирана работна ръка, за да може да расте икономиката, а така и доходите на хората. Искам да пожелая здраве и търпение. Всичко друго върви добре", заяви премиерът.

Вижте как Бойко Борисов откри немския завод >> >> >>



"За нас това е една сбъдната мечта. Като президент съм посетил над десет пъти Германия и винаги съм преговарял за немски инвестиции. Сега, заедно с помощта на премиера, вече сме реализирали две фабрики и над 1000 работни места. Това показва, че добрите инвестиции могат да се случат навсякъде в България. Сега ще изнасяме автомобилни части за всяко едно кътче на света", сподели Плевнелиев.

Бойко Борисов говори и за безработицата, която по негово мнение не съществува.

"Откриват се стотици работни места. В рамките само на няколко месеца успяхме да се справим. Сега се готвим за инвестиция в Плевен за близо 8000 работни места. Безработица реално няма. Безработица има за тези, които не искат да работят. Още септември започваме програмата за училищата и техникумите. Немците са тук, а ние не можем да отговорим с работна ръка. Те сами обучават кадрите си, но сега трябва да се поздравим с тази хубава инвестиция", отбеляза Борисов.

Днес графикът на премиерът е запълнен, защото по-късно днес в Скопие трябва да бъде подписан Договора за добросъседство между България и Македония.

"Отиваме с ясен мандат от парламента в Македония. В декларацията всичко е разписано. В Македония бушуват пожари. Първоначално ни поискаха хеликоптер, после се отказаха. Ние имаме готовност да им окажем помощ веднага. Инфраструктурата между двете държави е задължителна и днес ще подпишем меморандум. Важното е, че нещата се случват", сподели Борисов относно договора за добросъседство.

В новооткритото предприятие в Пазарджик вече се произвеждат основно подкормилни кутии за "Ауди", като в бъдеще ще бъдат изработвани автомобилни компоненти за всички водещи автомобилни марки в Европа.

Фабриката е изградена в Индустриалната зона на града, на площ от 60 декара. Инвестицията на германския концерн само в сградния фонд на новия завод надхвърля 30 милиона евро - построени са 2 цеха със застроена площ 10 000 кв. метра, очаква се да бъдат построени още 2 големи цеха с обща площ 15 000 кв. метра. Към момента в предприятието в Пазарджик работят 250 души. Планира се до края на 2018 г. броят на работниците да достигне до 1200, а през следващите 3 години - до 2400.

Германската компания има 17 000 служители в целия свят и над 2 млрд. евро оборот годишно. Фирмата спазва свои правила за етичен бизнес, справедливо отношение към работниците и стриктно спазване на законодателството на държавите, в които инвестира.