Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на проверка на строителството на завода.

По план заводът за боклук трябва да е готов през август.

"Такива конспиративни мероприятия бяха правени за този завод, така бяха подлъгвани софиянци, квартал по квартал, пачка след пачка, протест след протест, години наред с умисъл, за да няма завод – да има кризи и да се възползват от балиране, извозване и съхранение”, спомни си Борисов.

Той изтъкна, че не бива да се забравят тези години, защото това са стотици милиони загуби за София.

"Тези поляни ги знам една по една и мога да Ви ги опиша. То не се срещахме с населението, не ги лъжеха, че ще е смрад, че ще е мизерия и болести”, каза Борисов.

Министър-председателят благодари на кмета на район „Кремиковци”, защото е помогнал много, за да убеди местното население, че най-добрата немска, австрийска и италианска техника ще обслужва завода.

Премиерът благодари и на министъра на околната среда и водите в кабинета „Орешарски” за това, че „тайно от предишното правителство помагаше на проекта и се криеше, за да се движи самият проект”.

"Преди години тук социалистите садиха макове. Искам около завода да има само макове. Да издирите тези на Станишев и да ги пресадите около завода", заръча Борисов на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска.

Премиерът благодари и на ЕК защото знаели за умисъла, който е имало срещу този проект и призна, че белите му коси били от софийската организация на БСП, която, докато бил кмет, правела всичко, за да го спре.

На проверката на строителството на завода присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончева, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, зам.-кметът на СО с ресор „Бюджет и финанси” Дончо Барбалов, зам.- кметът на СО с ресор "Транспорт" Любомир Христов, представители на фирмата-изпълнител.

Епичната инвестиция за завода за боклук на София се подготвяше от 2007 г. и седем години по-късно, през май м.г.,  започна строителството на съоръжението край с. Яна.
Проектът се прави с евросредства по програма "Околна среда".

Проектирането и строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъци, с производство на горивни продукти се изпълнява от Обединение "Актор АД - Хелектор АД", по договор на стойност 213 462 193 лв.

Заводът ще преработва годишно 410 хил. тона битови и сходни на тях отпадъци.

"Всички процеси в завода ще са напълно автоматизирани", обясни  ръководителят на отдел „Строителство” в  „Хелектор”  Димитрис Граматас и увери, че се прави всичко възможно заводът да бъде готов в срок.

Кметът Йорданка Фандъкова призна, че са допуснати известни закъснения заради лошото време през лятото, но те вече са наваксани. До края на март трябва да започнат студените проби в сградата за механично сепариране на отпадъците, а в края на май трябва да заработи електрическата система на обекта, така че той да започне да функционира до есента.

Кметът припомни, че закъсненията по проекта се санкционират с 200 000 лв. на ден.