По думите на премиера президентът Георги Първанов е избързал да обяви вчера, че настоява за изтегляне на промените в Закона за БАН и ако законопроектът бъде приет, ще наложи вето.
"Целта на президента беше не да ни помогне с диалог, а когато заплаши, че с вето ще върне нашия закон, аз днес да не искам да го оттегля. Все едно го оттеглям под натиск. Това му беше пъкленият план в случая, защото знаеше какво ще направим днес", смята Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него, се изпада в ситуация, в която "най-свидното, най-милото, науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора".
"БАН не е държава в държавата, искаме с разум и с мир да приемем закон за академията", заяви премиерът.
Той бе категоричен, че никой не иска да я продаде и затова настоя надписът "Not for sale", който виси на нея, да бъде свален.
Доволен от оттеглянето на законопроекта, малко по-късно председателят на БАН акад. Никола Съботинов обеща, че ще махнат надписа.

Министър-председателят добави още че кабинетът ще се съобрази с всички предложения за настоятелство на БАН. Според него е необходимо отчетността на института да излезе от контрола на правителството и да отиде под контрола на парламента.
"Така че, ако БАН иска да продава имоти - да отиде и да го заяви пред българския парламент", добави Борисов.

В настоятелството на БАН могат да влязат например 7, 9 или 11 души, посочи премиерът, цитиран от БТА. По думите му двама от тях може да са министрите на образованието и на финансите, а останалите представители да бъдат от парламента, от бизнеса, както и бившият и настоящият председател на БАН.

Опозицията приветства постъпката на Борисов. Депутатите от левицата, от Синята коалиция и от ДПС, подготвили другите три законопроекта за промени в Закона за БАН, заявиха, че също ще ги оттеглят, за да се подготви нов общ закон.
Премиерът ги изненада с предложението за работна група с по един депутат от всяка партия, която да изготви общ законопроект, предаде БГНЕС.
Борисов настоя да се сложи срок от един месец.

Симеон Дянков предложи хора, които са принадлежали към Държавна сигурност, да не заемат ръководни постове в институтите.
Сергей Игнатов пък заяв, че законът ще е инструмент за приоритетно финансиране на БАН.

Акад. Съботинов заяви, че са готови да излъчат хора, които да работят по новия законопроект. Той обеща пълна отчетност на академията пред парламента.

Промените в Закона за БАН срещнаха отпор сред учените, които видяха в тях опит за разформироване на академията и отнемане на нейната автономия. Първоначалният вариант на промените предвиждаше институтите да се финансират директно от държавата, без да има централно управление. В началото на тази година обаче Игнатов поднови диалога си с учените и беше създадена група с участието на академици, която да внесе корекции в законопроекта между първото и второто му четене в парламента.